Influence of oxygen transfer on benzaldehyde lyase production by recombinant Escherichia coli BL21(DE3) pLySs
Rekombinant Escherichia coli BL21(DE3) pLySs ile oksijen aktarımının benzaldehit liyaz üretimine etkisi
  1. Tez No: 201923
  2. Yazar: VAHİDEH ANGARDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR ÇALIK, PROF. DR. TUNÇER H. ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Kimya Mühendisliği, Biotechnology, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Benzaldehit Liyaz, Üretim, Rekombinant E. coli, Oksijen Aktarımı, Matematik Model, Benzaldehyde Lyase, Production, Recombinant E. coli, Oxygen Transfer, Mathematical Model
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada rekombinant Eschericihia coli BL21 (DE3) pLysS ile oksijen aktarımının benzaldehit liyaz üretime etkisi araştırılmıştır ve modellenmiştir. Araştırmanın birinci alt-propgramında laboratuvar ölçekte bulunan en uygun koşullarda, VR=1.65 dm3 hacimli, mekanik karıştırmalı, pH, sıcaklık, çözünmüş oksijen ve karıştırma hızı kontrollü pilot-ölçek kesikli biyoreaktörlerde QO/VR = 0.5 vvm hava giriş hızında ve N= 250, 500, 625, and 750 dk-1 karıştırma hızlarında ve çözünmüş oksijen DO= 20%, 40% koşullarında oksijen aktarım etkileri yan ürün dağılımları ile birlikte incelenmiş, oksijen aktarımı ve biyoproses karakteristikleri belirlenmiştir. En yüksek hücre derişimi ve benzaldehit liyaz üretimi CGlukoz= 8.0 kg m-3, C(NH4)2HPO4= 5.0 kg m-3 ; pHc=7.2 ve DO=40%'da sırasıyla 3.0 kg m-3 ve A=1095 Ucm-3 olarak bulunmuştur. İkinci alt-programda, benzaldehit liyaz aktivitesi zaman, karıştırma hızına, hücre derişimi çözünmüş oksijen derişimi ve yan ürün derişimlerine bağlı matematik modelle ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of oxygen transfer conditions on the synthesis of the enzyme benzaldehyde lyase as intracellular in recombinant E. coli BL21 (DE3) pLysS was investigated sistematically and a comprehensive model was developed to determine benzaldehyde lyase activity. For this purpose, the research program was carried out in mainly two parts. In the first part of study, the effects of oxygen transfer together with the mass transfer coefficient (KLa), enhancement factor E (=KLa/KLao), volumetric oxygen transfer rate, volumetric and specific oxygen uptake rates, mass transfer and biochemical reaction resistances; moreover, the variation in product and by-product distribution, specific substrate uptake rates, yield and maintenance coefficient were investigated in the pilot scale batch bioreactor at QO/VR = 0.5 vvm and agitation rates of N= 250, 500, 625, and 750 min-1, and dissolved oxygen levels DO= 20%, 40% conditions, while medium components were CGlucose= 8.0 kg m-3, C(NH4)2HPO4= 5.0 kg m-3 and salt solution at controlled pHc=7.2. The highest cell concentration and benzaldehyde lyase activity were obtained at DO=40% condition as 3.0 kg m-3 and A=1095 Ucm-3, respectively. ii Then a mathematical model was proposed to estimate benzaldehyde lyase activity as function of time, agitation rate, cell concentration, dissolved oxygen concentration, and by-product concentration with reasonable accuracy.