Salt, edta nad pH effects on reheological properties of aspercillusniger mycelium suspension
Tuz, edta ve pH'ın Aspergillusniger misel suspansiyonunun reolojik özelliklerine etkisi
- Tez No: 23587
- Danışmanlar: DOÇ. DR. T. FARUK TUNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: A.niger Misel Süspansiyonu, Kayma Gerilimi, Tuz, Yüzey Kimyası, Reolojik Model, A.niger Mycelia Suspansion, Shear, Salt, Surface Chemistry, Rheological Model
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZ TUZ, EDTA ve pH'm Aspergillus niger MİSEL SÜSPANSİYONUNUN REOLOJIK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ DİK Tunay Doktora Tezi, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. T.Faruk Bozoğlu Haziran 1992, 94 sayfa Mantarların rol aldığı f ermentasyonlarda en önemli fiziksel parametrelerden biri akma direncidir (viskozite). Küflerin kullanıldığı f ermentasyonlarda küfün spor formundan misel formunun oluşmasıyla akma direnci dereceli olarak artar ve misellerin birleşmesi sıvı fermentasyon ortamında oksijen aktarımını kısıtlar. Misel yüzeyleri serbest hidroksil, karboksil ve artı yüklü gruplarla yüklüdür ve bu nedenle misel süspansiyonları kolloid özellik gösterirler. Bilindiği gibi süspansiyonların tuz içeriği ve pH derecesi süspansi yonların reolojisinde ve moleküler yapısında önemli rol oynar. Fakat misellerin kütleleşimine ve süspansiyonlarının reolojik özelliklerine tuz içeriğinin ve pH derecesinin etkisini gösterir veriler mevcut değildir. vıBu çalışmada A.niger süspansiyonları küf hücrelerinin oluşturduğu süspansiyon sıvısı içine yayılmış kesiksiz ağ yapısında olduğu düşünülmüştür. Hücrelerin kesiksiz ağ yapısı oluşturma yetenekleri ortamının tuz içeriği ve pH derecesi tarafından belirlenir. Ortalama kayma hızı aralığında bu ağ yapısı oluşabilir ve kırılabilir. Küf hücreleri arasındaki bağ kuvvetlendikçe gözlemlenen kayma gerilimi de artar. A.niger hücrelerinin kümelenmesi ve süspansiyonla rının reolojik özellikleri farklı pH (2, 3, 4, 5 ve 7), farklı tuz (NaH2P04, CaCl2, AİC13) ve farklı tuz derişimlerinde (0.01, 0.05 ve 0.10 M) kayma geriliminin kayma hızına bağlı olarak değişimi ölçülerek belirlenmiştir. Deneyler 0.00, 0.01, 0.05 ve 0.10 M NaCl ve EDTA kullanılarak pH'nm 2 olduğu durumda tekrarlanmıştır. Veriler 0.22 ile 21.55 s-1 kayma hızı aralığında reolojik davranışın Üs Kanunu'na uygun olduğunu göstermiş ve model parametreleri koyuluk indeksi, K ve akış davranış indeksi, n, hesaplanmıştır. Akış davranış indeksi değerlerine göre, 7.35 kg/m3 (kurutulmuş) A.niger misel süspansiyonu, çalışılan deney koşullarında ve 0.22 ile 21.55 s“”1 kayma hızı aralığında aldatıcı plastik (pseudo plastik) akış davranışı göstermektedir. Verilerin analizi sonucunda, CaCl2 içeren süspansiyonların tüm pH değerlerinde en düşük kayma gerilimine sahip olduğu belirlenmiştir. AİC13 ve NaH2P04 vııiçeren süspansiyonlarda, bu tuzların iyon değerliği farklı olduğu halde, ölçülen kayma gerilimi değerlerinin birbirine yakınlığı görülmüştür. Gözlenen kayma gerilimi değerlerinin A1C13 içeren süspansiyonlarda NaCl ve CaCla içeren süspansiyonlardan daha yüksek olması AlCla'ün ağ yapıyı oluşturmada daha etkin olduğunu işaret etmektedir. EDTA derişimi ile kayma gerilimi ve koyuluk indeksinin arttığı, akış davranış indeksinin ise azaldığı belirlenmiştir. Kayma hızı ile misel süspansiyonunun aktivasyon serbest ener jisindeki değişim Eyring'in sıvı akma direnci teorisi kullanılarak hesaplanmış ve aktivasyon serbest enerjisinin uygulanan kayma hızı ile azalmakta olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SALT, EDTA AND pH EFFECTS ON RHEOLOGICAL PROPERTIES of Aspergillus niger MYCELIA SUSPENSION DÎK Tunay Ph.D. in Food Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. T.Faruk Bozoğlu June 1992, 94 pages One of the most important physical parameters in mold fermentation is viscosity. In mold fermentations viscosity increases gradually due to the formation of mycelium from a spore and then aggregation of mycelium restrict oxygen transfer rates in the fermentation broths. The mycelium surface is charged with free hydroxyl, carboxyl and free positively charged groups therefore, the mycelia suspensions show colloidal behaviour. It is known that salt content and pH plays a very important role in the rheology and molecular configuration of a suspension. But no data were available regarding the influence of salt and pH on the reason of mold aggregation and the rheological properties of mycelia suspensions. In this study Aspergillus niger suspensions were considered as continuous network of mold cells extending iiithrough the suspending liquid. The ability of the cells to form the network is determined by pH and salt concentration of the medium. In the moderate shear rate ranges this network structure may be continuously build up and broken where the observed shear stress increases as the bonds between the mold cells become stronger. Rheological characterization of A.niger mycelia suspensions was performed by measuring the variation of shear rate with shear stress at pH values of 2, 3, 4, 5 and.7 with the presence of 0.01, 0.05 and 0.10 M NaH2P04, CaCl2 and A1C13. The experiments were also repeated at pH 2 with the presence of 0.00, 0.01, 0.05 and 0.10 M NaCl and EDTA. The data were simulated with the power law in the shear rate range of 0.22 to 21.55 s-i. Model parameters consistency index, K, and flow behavior index, n, were calculated. According to the values of flow behavior index, A.niger. mycelia suspension of 7.35 kg ( dried }/ma showed pseudo plastic fluid behavior for the experimental condition studied in shear rate range of 0.22 to 21.55 s_x. Analysis of the data indicated that the suspensions containing CaCl2 had the smallest shear stress at all the pH values. Shear stress values measured in cases of A1C13 and NaH2P04 treatment were close to each other, in spite of the difference in valence value of ions in that salts. Observations of substantially higher shear stress values with AlCla than those with CaCl2 or NaCl indicated that IVAlCla was more effective for establishing the structural network. It was observed that shear stress values increased with EDTA concentration. It was also found that the consistency index increases and the flow behavior index decreases with increasing in EDTA concentration. Activation free energy change for viscosity of mycelium suspension with shear rate was calculated by using the Eyring's viscosity theory for liquids. It was seen that the apparent activation free energy decreased with the applied shear rate.