Effects of induction heating parameters on forging billet temperature
İndüksiyonla ısıtma değişkenlerinin dövme çubuk sıcaklığına etkileri
  1. Tez No: 201935
  2. Yazar: İLKER DURUKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER, PROF. DR. HALUK DARENDELİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İndüksiyonla Isıtma, Sıcak Dövme, İndüksiyon Bobini, Deney Tasarım Methodu, Doğrusal Regresyon Teknigi, Induction Heating, Hot Forging, Induction Coil Box, Design of Experiment, Linear Regression Technique
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
İndüksiyonla ısıtma, sıcak dövme işlemi için hammalzemenin ısıtılmasında kullanılan verimli ve çagdaş bir tekniktir. İndüksiyonla ısıtma yapan fırınlar elektromanyetik alanı kullanarak enerjiyi metal iş parçasına aktarırlar ve ısı malzemenin içinde oluşur. Manyetik alan, indüksiyon bobini kulanımı ile sağlanır. İndüksiyon bobinine sağlanan güç, taşıyıcı hızı olarak adlandırılan dövülecek çubuk ilerleme hızı ve indüksiyon bobin kutusu delik çapı, ısıtılan çubuğun son sıcaklığını etkileyen değişkenlerdir. Bu çalışmada, AISI 1045 tip, çapı Ø30 mm ve boyu 100 mm olan çelik çubuklar bellirli bir indüksiyon fırınında ısıtılmışlardır. Isıtma sırasında, farklı güç, taşıyıcı hızı ve indüksiyon bobin kutu çaplarının etkisi incelenmiştir. Deneylerde ODTU-BİLTİR Araştırma ve Uygulama Dövme Laboratuvarıda bulunan 125 KW 3000 Hz indüksiyon ısıtısıcı kullanılmıştır. Isıtma deneyleri 23 Faktöriyel Deney Tasarım Methoduna göre yapılmıştır. Çoklu doğrusal regresyon tekniği kullanılarak ısıtılan çubukların sıcaklığını tahmin etmeye yönelik matematiksel bir denklem geliştirilmiştir. Farklı ısıtma parametreleri sonucu ölçülen sıcaklık değerleri ile matematiksel denklemden elde edilen sıcaklık değerleri karşılaştırılmasında iyi bir uyum gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Induction heating is one of the efficient and modern technique for heating raw materials for hot forging process. The induction heating furnaces use electro-magnetic field to transfer energy to the metal workpiece and heat is generated inside the material. The magnetic field can be provided by using induction coil. The power supplied to induction coil, the moving speed of the billet that is called conveyor speed and the coil box hole diameter are the factors affecting the resultant temperature of the heated billet. In this study, AISI 1045 type steel billets with a diameter of Ø 30 mm and length of 100 mm have been heated in a particular induction heater. During heating, effects of different levels of power, conveyor speed and the coil boxes with different hole diameters are investigated. The 125 KW 3000 Hz induction heater which is available in METUBILTIR Research and Application Center Forging Laboratory is used in experiments. The heating experiments are designed according to 23 Factorial Design of Experiment Method. Multiple linear regression technique is used to derive a mathematical formula to predict the temperature of the heated billet. A good correlation between the measured temperatures that are the results of different sets of induction heating parameters and the predicted temperatures that are calculated by using temperature prediction formula has been observed.