Critical success factors for partnering in the Turkish construction industry
Türk inşaat sektöründe ortaklıkların kritik başarı faktörleri
  1. Tez No: 201936
  2. Yazar: KÖKSAL EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM DİKMEN TOKER, PROF. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ortaklıklar, ortak giriimler, kritik baarı faktörleri, Türk inaat sektörü, partnering, joint ventures, critical success factors, Turkish construction sector
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Rekabet avantajını artırma ve partilerin üstlendii riskleri azaltma potansiyeli nedeniyle ortaklık kurma stratejisi, inaat sektöründe sıkça kullanılmaktadır. Ortaklıkların istenen sonuca ulaabilmesi için ortak seçiminin doru olarak yapılması önemli bir faktördür. Benzer ekilde, ortaklıın baarıyla sonuçlanması için, ortaklıın süresi boyunca, firmaların dikkat etmesi gereken pek çok sayıda kritik baarı faktörü (KBF) bulunmaktadır. Bu tezin amacı, Türk yüklenicilerin ortak seçimi ve ortaklıın süresi boyunca dikkat edilmesi gereken faktörler ile ilgili görülerinin saptanarak, Türk inaat sektöründeki ortaklıklara ait KBF'lerinin belirlenmesidir. Bu nedenle, sektörde deneyimli kiilerle görümeler yapılmı ve edinilen bilgiler ııında bir anket formu tasarlanarak istatistiksel analizlerin yapılabilmesi için gerekli olan veriler toplanmaya çalıılmıtır. Ankete cevap veren katılımcı sayısı 49'dur. Bulgulardan biri, Türk yüklenicilerin uzun-vadeli stratejik ortaklıklardan çok kısa-süreli proje bazlı ortak giriimler kurmayı tercih ettikleridir. Sonuçlar, ortak seçiminde en önemli faktörlerin ortak firmanın deneyimi ve imajı olduunu göstermektedir. Partiler arasında karılıklı güven, üst yönetimin destei ve partilerin kazan-kazan felsefesine balı kalması en önemli KBF'leri olarak belirlenmitir. Son olarak, Türk yüklenicilerin görülerini yansıtan anket çıktıları, dier ülkelere ait sonuçlarla karılatırılmı ve Türk inaat sektöründe ortaklıkların baarısını artıracak stratejiler önerilmeye çalıılmıtır.
Özet (Çeviri)
Partnering is in the agenda of many construction companies worldwide as it is an effective strategy that may increase competitiveness of partner companies and reduce risks retained by each party. In order for partnering to reach its expected benefits, partner selection is of vital importance. Similarly, there are some critical success factors (CSF) that should be taken into account by the parties in order to maintain a successful partnership throughout its lifecycle. The aim of this thesis is identification of factors that affect the partner selection process of the Turkish contractors as well as CSFs that are found important by the Turkish contractors. For this purpose, interviews are carried out with experts and a questionnaire is designed to collect necessary statistical data regarding the CSFs. The number of experts who answered the questionnaire is 49. Statistical analysis is conducted to reveal the perception of contractors about partnering in the Turkish construction industry. One of the findings is that Turkish contractors prefer establishing short-term partnerships in the form of project-based joint ventures rather than long-term strategic alliances. Results demonstrate that the most important factors while selecting the partners are experience and image of the company. Mutual trust between the parties, management support and commitment to win-win attitude are identified as the most important CSFs by the Turkish contractors. Finally, the results of the questionnaire are compared with those from other countries and certain strategies are proposed to practitioners for maximizing success of partnerships.