Simulation analysis of the blood supply chain and a case study
Kan tedarik zincirinin benzetim analizi ve bir örnek çalışma
  1. Tez No: 201940
  2. Yazar: MERT YEGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDEF MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Ayrık Olay Tabanlı Benzetim, Kan, Supply Chain Management, Discrete Event Simulation, Blood
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 411
Özet
Bir ülkede kanın verimli yönetimi, medikal operasyonların başarısı üzerinde çok etkili olduğu gibi, ekonomik açıdan da büyük bir öneme sahiptir. Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni kan ve kan ürünleri yasasında tanımlanan özgün bir kan tedarik zinciri ağının yönetimi için politikaların analiz edilmesine ilişkindir. Bu çalışmanın temel amacı, sistemin daha iyi anlaşılabilmesi ve verimli bir şekilde yönetilebilmesi için iyileştirilmiş politikaların bulunmasıdır. Türkiye'deki pilot bir bölgenin kan tedarik zincirinin çözümlemesi için ayrık olay tabanlı bir benzetim modeli geliştirilmiştir. Farklı yönetim politikalarının tedarik zinciri başarımı üzerine olan etkileri analiz edilmiştir. Son kullanma tarihi geçmiş kan oranı, uygunsuz eşleştirilmiş kan kullanım oranı ve kan yokluk oranı gibi seçilen başarı ölçütlerinde belirgin iyileşmeler sağlanmıştır. Önerilen model ulusal sağlık otoriteleri ve Türkiye Kızılay Derneği tarafından alternatif politikaların irdelenmesi ve diğer bölgelerin çözümlemesi amacıyla bir karar destek aracı olarak kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Efficient management of blood throughout the countries is of great economic importance, in addition to its major impact on the success of medical operations. This study is concerned with the analysis of policies for managing a unique blood supply chain network, which is defined in the new Blood and Blood Products Law of the Republic of Turkey. The main objective of the study is to obtain a better understanding of the system, and to find improved policies to be able to manage it efficiently. A discrete event simulation model is developed to analyze the blood supply chain of a pilot region in Turkey. Effects of different management policies on the supply chain performance are analyzed. Important improvements are achieved in terms of the selected performance measures such as outdate, mismatch and shortage rates of the region. Our proposed model can be used by both national health authorities and the Turkish Red Crescent Society as a decision support tool to analyze other regions and to examine alternative policies.