The contribution of learning motivation, reasoning ability and learning orientation on ninth grade international baccalaurate and national program students' understanding of mitosis and meiosis
Öğrenme motivasyonu, mantıksal düşünme yeteneği ve öğrenme yaklaşımının Dokuzuncu sınıf uluslararası bakalorya ve ulusal program öğrencilerinin mitoz ve mayoz konularını anlamalarına katkısı
- Tez No: 201941
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN TEKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji eğitimi, cinsiyet, uluslar arası bakalorya, ulusal program, öğrenme yaklaşımı, mitoz, mayoz, motivasyon, mantıksal düşünme yeteneği, Biology Education, gender, International Baccalaureate, National Program, learning approach, mitosis, meiosis, motivation, reasoning ability
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada öğrenme motivasyonu, mantıksal düşünme yeteneği, öğrenme yaklaşımı ve cinsiyetin dokuzuncu sınıf Uluslararası Bakalorya ve Ulusal Program öğrencilerinin mitoz ve mayoz konularını anlamalarına katkıları araştırılmıştır. Çalışmanın katılımcıları Ankara'daki bir özel lisenin 472 dokuzuncu sınıf öğrencisidir. Uluslararası Bakalorya Programı'nda iki yüz on dokuz öğrenci (%46), Ulusal Program'da ise iki yüz elli üç öğrenci (%54) bulunmaktadır. Mitoz ve mayoz konularında tüm sınıflar aynı eğitim stratejileri kullanılarak eğitim almaktadır. Çalışma 2006-2007 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Mitoz ve mayoz konularının sınıfta işlenmesinden önce öğrencilerin biyoloji dersine yönelik motivasyonları (öz yeterlik, aktif öğrenme stratejileri, biyoloji öğrenimine değer verme, performans hedefleri, başarı hedefleri, öğrenme ortamının etkisi), mantıksal düşünme yetenekleri ve öğrenme yaklaşımları sırasıyla Öğrencilerin Biyoloji Öğrenimine Yönelik Motivasyonu Anketi, Mantıksal Düşünme Yetenek Testi ve Öğrenme Yaklaşımları Anketi kullanılarak ölçülmüştür. Konu bitiminde ise mitoz ve mayoz konularındaki başarıyı ölçmek amacı ile yirmi soruluk Mitoz ve Mayoz Başarı Testi uygulanmıştır. Çoklu regresyon analizi sonucu Ulusal Program sınıflarında başarıyı mantıksal düşünme yeteneğinin pozitif yönde, aktif öğrenme stratejileri ve ezberci öğrenmenin ise negatif yönde açıklandığını göstermektedir. Uluslar arası Bakalorya öğrencileri için ise öz yeterlik ve mantıksal düşünme yeteneğinin başarıya anlamlı katkıları bulunmaktadır. Başarının temel belirleyicisi hem Uluslar arası Bakalorya hem de Ulusal Program öğrencileri için, varyansın sırasıyla %4.7 ve %10.9'unu açıklayan mantıksal düşünme yeteneğidir. Bunun yanı sıra Uluslar arası Bakalorya sınıflarında başarıdaki varyansın %2.9'unu öz yeterlik açıklarken, Ulusal Program sınıflarında ezberci öğrenme başarıdaki varyansın %2.2'sini negatif yönde açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the contributions of learning motivation, reasoning ability, learning orientation and gender to International Baccalaureate and National Program students? mitosis and meiosis achievement was investigated. Participants of the study were 472 ninth grade students from a private high school in Ankara. Two hundred nineteen students (46%) were in International Baccalaureate Program and two hundred fifty three (54%) were in National Program. The study was conducted during the 2006-2007 Spring semester. Prior to the introduction of mitosis and meiosis topics, students? motivations toward biology learning (self efficacy, active learning strategies, science learning value, performance goals, achievement goals, learning environment stimulation), formal reasoning abilities and learning approaches were measured by Students? Motivation Towards Biology Learning Questionnaire, Test of Logical Thinking Ability scale and Learning Approach Questionnaire respectively. After the topics have been covered, a 20 item Mitosis and Meiosis Achievement Test was used to measure achievement in mitosis and meiosis topics. Multiple regression analysis revealed that achievement was explained in positive direction by formal reasoning ability and in negative direction by active learning strategies and rote learning in National Program classes. Self-efficacy and formal reasoning ability had significant contributions to achievement for International Baccalaureate students. The main predictor of achievement was formal reasoning ability for both International Baccalaureate and National Program students, explaining 4.7% and 10.9% variance respectively. Moreover, while 2.9% of the variance in achievement was explained by self efficacy in International Baccalaureate classes, rote learning explained 2.2% of the variance in achievement in negative direction in National Program classes.