Preparation and characterization of chitosan-polyethylene glycol microspheres and films for biomedical applications
Kitosan-polietilen glikol mikroküre ve filmlerinin biyomedikal uygulamalar için hazırlanması ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 201943
  2. Yazar: İSMAİL DOĞAN GÜNBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN HASIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Kitosan, polietilen glikol, mikroküre, film, Chitosan, polyethylene glycol, microsphere, film
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Son yıllarda, biyobozunur polimerik sistemler cerrahi aletler, yapay organlar, farklı yollarla uygulanan ilaç salım sistemleri, immobilize enzim ve hücre tasıyıcıları, biyosensörler ve ortopedik uygulamalarda kullanılan malzemelerin tasarımlanmasında büyük önem kazanmıstır. Agaroz, aljinat, dekstran ve kitosan gibi polisakkarit bazlı polimerler biyomalzemelerin büyük bir sınıfını olusturmaktadır. Çesitli hastalıkların tedavisinde kullanılan in vivo ilaç salım sistemlerinin modüle edilmesi için birçok yol açmıs olan kitosan, biyouyumluluğu, düsük toksisitesi ve vücut içinde biyobozunur olması nedeniyle doku mühendisliği dahil birçok biyomedikal uygulamada kullanılmaktadır. Kitosan bazlı bu ilaç tasıyıcı sistemler, mikropartikül, nanopartikül, jel ve film gibi çok farklı sekilde hazırlanabilmektedir. Bu çalısmada, kitosan (CH) ve farklı kompozisyonlarda kitosan-polietilen glikol (CH-PEG) mikroküreler yağ/su emülsiyon metodu kullanılarak ve gluteraldehit ile çapraz bağlanarak hazırlanmıstır. Bazı mikrokürelere model bir kanser ilacı, methotraxate (MTX), yüklenmistir. SEM, partikül boyutu ve in vitro ilaç salım analizleri gerçeklestirilmistir. In vitro ilaç salım çalısmaları, kitosan mikroküreler ile karsılastırıldığında MTX salımının CH-PEG mikrokürelerinde daha hızlı olduğunu göstermistir. Çalısmanın ikinci asamasında, CH-PEG mikroküreleri monoklonal antikor, ımmunoglobulin G (IgG), ile konjuge edilmistir. Yüklenen ilacın sitotoksik etkinliği MCF-7 ve MCF-7/MDA-MB kanser hücreleri kullanılarak tayin edilmistir. Çalısmanın üçüncü asamasında, mikroküreler ile aynı kompozisyonlarda CHFPEG filmler solvent uçurma yöntemiyle hazırlanmıstır. Filmlerin IR, DSC, mekanik ve yüzey analizleri yapılmıstır. Filmlerin mekanik özelliklerinin uygun miktarda PEG kullanılarak arttırılabileceği ancak fazla miktardaki PEG özelliklerin bozulmasına neden olmustur.
Özet (Çeviri)
In recent years, biodegradable polymeric systems have gained importance for design of surgical devices, artificial organs, drug delivery systems with different routes of administration, carriers of immobilized enzymes and cells, biosensors, ocular inserts, and materials for orthopedic applications. Polysaccharide-based polymers represent a major class of biomaterials, which includes agarose, alginate, dextran, and chitosan. Chitosan has found many biomedical applications, including tissue engineering, owing to its biocompatibility, low toxicity, and degradation in the body, which has opened up avenues for modulating drug release in vivo in the treatment of various diseases. These chitosan-based delivery systems range from microparticles to nanoparticles and from gels to films. In this study, chitosan (CH) and chitosan-polyethylene glycol (CH-PEG) microspheres with different compositions were prepared by oil/water emulsion method and crosslinked with gluteraldehyde. Some microspheres were loaded with a model chemotherapeutic drug, methotrexate (MTX). SEM, particle size and in vitro release analysis were performed. In vitro drug release studies showed that the release of MTX from CH-PEG microspheres was faster compared to CH microspheres. In the second part, CH-PEG microspheres were conjugated with a monoclonal antibody which is immunoglobulin G (IgG). The cytotoxicity efficiencies of entrapped drug were determined by using MCF-7 and MCF-7/MDA-MB breast cancer cell lines. In the third part, CHF-PEG films with the same compositions as in microspheres were prepared by solvent casting method. IR, DSC, mechanical and surface analysis were performed. The mechanical properties of films were improved by the presence of proper amount of PEG but higher amounts of PEG caused the deteriotion in the properties.