Screening for genetically modified tomatoes and tomato seeds and identification of CRY1AC and SAM-K specific modifications using gene and construct specific PCR
Domates ve domates tohumlarında genetik modifikasyonun tespiti ve CRY1AC ve SAMK genlerinin gen ve konstrakt spesifik PZR yöntemleri ile saptanması
- Tez No: 201942
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANDAN GÜRAKAN, PROF. DR. MÜKERREM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Gıda Mühendisliği, Ziraat, Biotechnology, Food Engineering, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: böcek dirençli domates, es zamanlı PZR, GDO tespiti, genetigi modifiye organizmalar, PZR, Genetically modified organisms, GMO detection, insect resistant tomato, PCR, real time PCR, construct-specific PCR
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu tez çalısması Türkiye'nin çesitli illerinden alınan domates ve domates tohum örneklerinde genetigi modifiye gıdaların tespitinde en güvenilir metod olan PZR kullanılarak genetik modifikasyonun tespiti için gerçeklestirilmistir. Toplanan örneklerin DNAları CTAB ekstraksiyon protokolü ve ekstraksiyon kitleri kullanılarak saglanmıstır. Domateslerin nitel taraması için 35S, NOS ve NPTII bölgeleri hedef alınarak 8 farklı primer seti kullanılmıstır. Real time PZR, konvansiyonel PZR ile 35S ve NOS pozitif bulunan örnekleri kontrol etmek amacıyla kullanılmıstır. vii Bu çalısmada, taranan 35 tohum örneginin 14ünde ve 40 domates örneginin 14ünde genetik modifikasyonun varlıgını isaret eden 35S promotör, NOS terminatör, kanamisin direnç geninin en az biri tespit edilmistir. Tarama sonrasında, gen spesifik çalısmalar F tipi olgunlasması geciklestirilmis GM domateste bulunan poligalakturonaz geni , 35 1 N GM domates türünde bulunan sam-k ve böcek dirençli 5345-1 GM domates türünde bulunan cry1Ac genleri hedef alınarak yapılmıstır. PG ve sam-k genlerine özgü primerler hiçbir örnekte yükseltgenmezken, toplam 18 örnekte cry1Ac geni ve 1 örnekte sam-k geni saptanmıs ve sekanslanarak dogrulanmıstır. Ayrıca, 5345-1 ve 35 1 N türü konstraktlara özgü primerler dizayn edilmistir. PZR sonuçları konstraktın varlıgına isaret etmektedir. Konstraktın varlıgından emin olmak amacıyla PZR ürünleri dizi analizine gönderilmistir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to analyze tomato samples and tomato seeds, purchased from different food markets of Turkey randomly, for the presence of genetic modification by using PCR method as it allows more specific detection. The DNAs of collected samples were isolated according to CTAB DNA extraction protocol and also with extraction kits. Screening tests of tomatoes were done by targeting 35S promoter, NOS terminator and NptII kanamycin resistance gene with eight different primer sets. Real time PCR is used to confirm 35S and NOS positives results obtained from conventional PCR. In this study, it was observed that 14 out of 35 seed samples, and 14 out of 40 fresh tomato samples which were screened had at least one transgenic element of 35S v promoter, NOS terminator and NPTII kanamycin resistance gene indicating the possible presence of genetic modifications. After screening, gene specific studies were carried out for PG, sam-k indicating F type ripening delayed tomato and the 35 1 N lines respectively and cry1Ac genes inserted in 5345-1 insect resistant tomato line. PG and sam-k specific primers were not amplified in any of the samples investigated whereas 18 out of 75 samples were cry1Ac positive and 1 out of 75 samples was sam-k positive. Positives were confirmed by sequence analysis. Additionally, construct specific primers specific to 5345-1 and 35 1 N lines were designed. PCR amplicons indicate the existence of the construct sequence. In order to verify the results, PCR products were sent to sequence analysis.