Gediz Nehri'nde deterjan kirliliğinin araştırılması
Investigation of detergent pollution in Gediz River
- Tez No: 201996
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Gediz River, pollution, anionic detergent, phosphate, water quality
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalısmada, Manisa il merkezinden geçen Gediz Nehri üzerinde ve özellikle desarj bölgelerinde belirlenen yedi istasyondan alınan su örneklerinde, anyonik deterjan ve fosfat konsantrasyonları belirlenmis, konsantrasyonların istasyonlara ve aylara göre değisimleri grafiklerle gösterilmistir. Ayrıca pH, sıcaklık, turbidite ve iletkenlik parametreleri ölçülmüstür. Arastırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, anyonik deterjan 0,084 ? 5,592 mg/L, fosfat konsantrasyonu 4,4 ? 248,1 ?g P/L arasında değisen değerlerde bulunmustur. Çalısmamızda bulduğumuz değerler diğer çalısma sonuçları ile karsılastırılmıstır. Anahtar sözcükler : Gediz Nehri, kirlilik, anyonik deterjan, fosfat, su kalitesi.
Özet (Çeviri)
In this study, anionic detergent and phosphate concentrations are determined in the water samples from Gediz River that also flows from Manisa city centre especially seven stations that are determined in the discharge regions. It was proved by graphics that anionic detergent and phosphate concentrations changed according to stations and months. Also, pH, heat, turbidity and conductivity parameters were measured. According to the analysis results, the anionic detergent concentrations 0,084 ? 5,592 mg/L, phosphate concentrations 4,4 ? 248,1 ?g P/L were found between these amounts. The obtained values from this research were compared with the results of the other studies.