Bilgisayar grafiklerinde yeni bir ışıklandırma modeli
A new illumination model in computer graphics
- Tez No: 202036
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: BRDF, analitik BRDF modeli, doğrusal BRDF modeli, temel bileşenler, BRDF, analytical BRDF model, linear BRDF model, principal components
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bilgisayar grafiklerinde ve bilgisayar vizyonunda ışığın yüzey ile etkileşiminin modellenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla da İki Yönlü Yansıma Dağılım Fonksiyonları (BRDFs) kullanılmaktadır. Bu tez projesinde; öncelikle İki Yönlü Yansıma Dağılım Fonksiyonu (BRDF) terimi ele alınmış, daha sonra en popüler analitik BRDF modelleri incelenmiştir. Daha sonra, bu modellerin parametrelerinin tahminlenmesi incelenmiştir. Bu tezde; yeni bir BRDF modeli sunulmuştur. Bu yeni BRDF modelinin bütün parametreleri doğrusaldır ve temel bileşenler cinsinden sunulmaktadır. Bu model ?diffuse? ve parlak malzemeler için uygundur. Yeni BRDF modeli en popüler analitik BRDF modelleri ile farklı ölçülmüş BRDF veri setleri üzerinde kıyaslanmıştır. Ayrıca, yeni BRDF modelinin parametrelerinin tahmininde yeni bir yöntem sunulmuştur. Bu yöntem ölçülmüş BRDF verisinin içindeki gürültüyü elimine eder. Bu yöntem yinelemeli bir yöntemdir ve her bir BRDF verisine ağırlıklar vererek veriyi en iyi şekilde temsil etmeye dayanır.
Özet (Çeviri)
It is needed to model that describes the interactions between light and surface in computer graphics and computer vision. Bidirectional Reflectance Distribution Functions (BRDFs) have been used for this purpose. In this thesis project; first, Bidirectional Reflectance Distribution Function (BRDF) term has been handled, then most popular analytical BRDF models have been investigated. After that, parameters estimations of these models have been investigated. In this thesis; a new BRDF model has been proposed. All of the parameteres of this new BRDF model are linear and they are represented in principal components. This model is for both diffuse and glossy materials. The new BRDF model has been compared with most popular analytical BRDF models on different measured BRDF data sets. A new method has also been proposed for estimation of parameters of the new BRDF model. This method eliminates noise which has been in measured BRDF data. This method is an iterative method and gives weights to each BRDF data to represent it in most suitable way.