Ege bölgesi ekmeklik buğday (T. aestivum) koleksiyonlarının agro-morfolojik karakterizasyonu
Agro-morphological characterization of bread wheat (T. aestivum) collections of the Aegean region
- Tez No: 202045
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİMİ AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buday, Triticum aestivum L, Karakterizasyon, Varyasyon, Bread wheat, Triticum aestivum L, Characterization, Variation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalımanın amacı, ekmeklik buday genetik kaynakları koleksiyonlarının ıslah programlarında deerlendirilmesine olanak salamak ve olasılıkla buday ıslahı programlarında kullanılabilecek genotipleri belirlemektir. Aratırmada materyal olarak, Ege Bölgesinden toplanmı ve Ege Tarımsal Aratırma Enstitüsü Gen Bankasında bulunan 50 adet ekmeklik buday genotipi ve Cumhuriyet 75, zmir 85, Gönen 98, Kaifbey 95 ve Basribey 95 standart ekmeklik buday çeitleri kullanılmıtır. Çalıma, 2005-2006 sezonunda, Ege Tarımsal Aratırma Enstitüsü deneme tarlalarında 2 tekrarlamalı olarak yürütülmütür. Aratırmada genotipler 8 kantitatif ve 12 kalitatif karakter incelenerek agro-morfolojik yönden karakterize edilmitir. Genotiplerin incelenen karakterler bakımından varyasyon gösterdii gözlenirken, bazı karakterler bakımından bunların ekmeklik buday ıslah programlarında kullanılabilecei beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the necessary genotypes for wheat breeding programs by evaluating the genetic material collections of bread wheat. For this purpose, 50 bread wheat genotypes have been chosen. They were collected from Aegean Region with a collection program of the Gene Bank in Aegean Agricultural Research Institute. Cumhuriyet 75, zmir 85, Gönen 98, Kaifbey 95 and Basribey 95 were used as standard which are all registered bread wheat cultivars of the same institute The study has been conducted in the experimental fields of the same Research Institute during 2005-2006 growing season with two replicates. 8 quantitative and 12 qualitative agro-morphological traits have been used for characterization of the material. The study proves considerable variation between genotypes for many characters. It is expected that some of them can be used in wheat breeding programs.