Yönlü homotopi teorisi
Directed homotopy theory
  1. Tez No: 202044
  2. Yazar: ESRA DALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Yönlü topoloji, yönlü homotopi, yönlü homoloji, concurrency, Directed topology, directed homotopy, directed homology, concurrency
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tezde cebirsel topoloji metotları kullanılarak yüksek boyutlu automata teorisindeki problemleri çözmek hedeflenmiştir. Bu çözümlere ulaşabilmek için cebirsel topolojinin temel kavramları olan homotopi ve homoloji kavramlarına yön unsuru ilave edilerek yönlü topoloji, yönlü homotopi ve yönlü homoloji tanımları verilmiştir. Ayrıca po-uzayları, yarı kübik küme kavramı, filtreli küpler tanımlanmıştır. Son bölümde ise yarı kokübik (yarı eşkübik) kümeler ve kofiltreli (eşfiltreli) küpler tanımlanarak yönlü kohomoloji (eşhomoloji) kavramı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to solve problems of higher dimension automata theory by using methods of algebraic topology. To reach the solutions; definitions of directed topology, directed homotopy and directed homology are given by adding direction to homotopy and homology which are fundamental concepts of algebraic topology. First the concepts of po-space, semi-cubic set and filtered cubes are defined. In the last section, directed cohomology concept is defined by using semi-cocubic sets and cofiltered cubes.