Parabolik yansıtıcı yüzeyli yoğunlaştırıcı güneş kolektörleri tasarımı
- Tez No: 202049
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN GÜNERHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Parabolik Güneş Kolektörleri, Güneş Açıları, Güneş Işınımı, Solar Energy, Parabolic Solar Collectors, Solar Angles, Solar Radiation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzde kullanılmakta olan enerji kaynaklarının geleneksel temsilcileri kömür, petrol, doğal gazdır . Bu kaynakların giderek tükenmesi yanında çevreye artan miktarda zarar vermeleri, araştırmacıları yenilenebilir enerji kaynaklarını aramaya yöneltmiştir. Türkiye dünya üzerindeki konumu itibariyle güneş kuşağı içerisinde yer almakta olup güneş enerjisinden yararlanma potansiyeli, Doğu Karadeniz Bölgesi hariç tüm bölgelerimiz için önemle ele alınması gereken bir büyüklüktedir. Güneş enerjisinden su ısıtma, konut ısıtma, pişirme, kurutma, soğutma gibi ısıl amaçlarla yararlanılabileceği gibi, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmek de olanaklıdır. Bu çalışmada önce, Dünyada ve Türkiye'de güneş enerjisinin tarihçesi incelenmiş ve kısa bilgiler verilmiştir. Parabolik güneş kolektörleri hakkında bir boyutlu enerji denklemleri tanımlanmıştır. Ayrıca güneş açılarına bağlı olarak gelen ışınım hesapları üzerine tanımlamalar sunulmuştur. VI
Özet (Çeviri)
The energy sources stereo-type examples ,that we consume, are coal, petrol, natural gas. The environmental dust and the waste of these sources, focused the researchers to find out renewable energy sources..Because of being a strong energy source out of the world and having the easy part of being used by all the countries on earth. Turkey is situated in solar zone in respect to geographical location and the potential of utilization from solar energy is as huge as it has to be studied carefully in our every regions accept the Black Sea Region. Utilization from solar energy could be with thermal aims like water heating, house heating, cooking, drying, cooling and it is also possible that transformation from solar energy to electrical energy. In this study, first, the history of solar energy in Turkey and in the world is examined and short informations are given. One-diamension energy equations are identified. Moreover, solar angles and solar radiation calculations are decleared. VIII