İzmir ilinde satışa sunulan et ve et ürünlerinde Escherichia coli O157:H7 aranması ve saptanması
Investigation and determination of Escherichia coli O157:H7 in meat and meat products which sold in İzmir
- Tez No: 202050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: E.coli O157:H7, et ve et ürünleri, korelasyon, E.coli O157:H7, meat and meat products, correlation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalısmada, zmir ilinde satısa sunulan et ve et ürünlerinde Escherichia coli O157:H7'nin aranması ve saptanması gerçeklestirilmistir. Bunun için, kasap ve marketlerden farklı zamanlarda saglanan 10 adedi kuzu kıyma, 10 adedi dana kıyma, 22 adedi sosis, 26 adedi salam, 18 adedi dana döner ve 14 adedi sucuk olmak üzere toplam 100 adet et ve et ürünü örnegi incelenmistir. Ayrıca bu örneklerde tespit edilen toplam aerobik mezofilik bakteri sayıları ile E.coli O157:H7'nin varlıgını arasındaki korelasyon arastırılmıstır. Örneklerin analizinde, ilk önce toplam aerobik mezofilik bakteri sayımları gerçeklestirilmistir. Daha sonra Sorbitol negatif ve Dryspot E.coli O157 latex test kiti ile tepkime veren koloniler E.coli O157 olarak tanımlanmıstır. O157:H7 ID Agar ile ikinci bir dogrulama testi yapılmıstır. E.coli O157:H7 kuzu kıyma örneklerinde %20 (2/10) oranında, dana kıyma örneklerinde %40 (4/10) oranında, dana döner örneklerinde %11,1 (2/18) oranında, sosis örneklerinde ise %9,05 (2/22) oranında tespit edilirken 26 adet salam ve 14 adet sucuk örneginin hiç birinde E.coli O157:H7 varlıgı tespit edilmemistir. Elde edilen sonuçlar, E.coli O157:H7 açısından pozitif örneklerde toplam aerobik mezofilik bakteri sayıları ile E.coli O157:H7' nin varlıgı arasında bir baglantı olmadıgını göstermistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the investigation and determination of E.coli O157:H7 was done in meat and meat products which sold in Izmir. Therefore 10 calf minced meat, 10 lamb minced meat, 22 sausage, 26 salami, 18 Turkish calf doner and 14 spicy sausage samples was obtained from retail markets and butcheries in different times in Izmir. Furthermore, the correlation between the numbers of total aerobic mesophilic bacteria which were fixed in these samples and the presence of E.coli O157:H7 was investigated. In the analysis of samples first, the count of total aerobic mesophilic bacteria was done. Later the colonies that were sorbitol (-) and made agglutination with Dryspot E.coli O157 latex agglutination test kit were identified as E.coli O157. After the second confirmation test was done with O157:H7 ID Agar. E.coli O157:H7 (20%) was found in the lamb minced meat. In calf minced meat samples E.coli O157:H7 (40%) was found. E.coli O157:H7 (11.1%) was found in the Turkish calf doner. In sausage samples E.coli O157:H7 (9.05%) was found E.coli O157:H7. However E.coli O157:H7 wasn?t determining in spicy sausage and salami samples. Results reveal that in the samples which are positive for E.coli O157:H7, there is no connection between the numbers of total aerobic mesophilic bacteria and the presence of E.coli O157:H7.