Bifurcation analysis in chemical engineering
Kimya mühendisliğinde çatallanma çözümlemesi
- Tez No: 202052
- Danışmanlar: PROF. DR. BENO KURYEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çatallanma çözümlemesi, kararlılık çözümlemesi, çatallanma diyagramı, Bifurcation analysis, stability analysis, bifurcation diagram
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Çatallanma, istatiksel gibi çesitlenen bir veya daha fazla parametreden olusan dogrusal olmayan bir sistemin bir kısım beklenen çalısma kosullarındaki degisiklik olarak tanımlanır. Beklenen çalısma hali bir denge noktası, periyodik çözüm veya kararlılık özelliklerinden bagımsız olarak limit kümesinin, sabit nicelikli alt kümesi olarak tanımlanabilir. Bu tezde, çatallanma teorisi kaynaklı kavramların fen ve mühendislik bilimlerinde oynadıkları önemli rollere yer verilmistir. Çatallanmaların döngüleri ve yeni yatıskın kısıtlamaları ve kaotik davranıslara geçisleri gibi dogrusal olmayan olgular gözlemlenmis ve çesitli sistemler üzerinde çalısılmıstır. Çatallanma ve kaos gibi dogrusal olmayan dinamik davranısları ele alabilmenin kayda deger pratik yararı oldugu anlasılmıstır.
Özet (Çeviri)
Bifurcation is defined as a change in the number of candidate operating conditions of a nonlinear system that occurs as one or more parameters are quasi-statically varied. The candidate operating condition is an equilibrium point, a periodic solution, or other invariant subset of its limit set, without regard to its stability properties. In this thesis the important role played by concepts from bifurcation theory in the sciences and engineering was well-established. Nonlinear phenomena such as bifurcations to limit cycles and new steady states, and transitions to chaotic behaviors have been observed and studied for a great variety of systems. It was recognized that the ability to manipulate nonlinear dynamical behaviors such as bifurcations and chaos could result in significant practical benefits.