Türkiye'de rüzgar erozyonu olgusu, Karapınar (Konya)örneğindeki çalışmaların irdelenmesi ve öneriler
Wind erosion event in Turkey, to examine the studies on Karapınar (Konya) sample area and suggestions
  1. Tez No: 202053
  2. Yazar: PERİHAN KAYALIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Barkan, Çöllesme, Erozyon, Kumul, Rüzgar Perdeleri, Barkhan, Desertification, Erosion, Dune, Wind Break
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu tezde rüzgar erozyonu olgusunun, Dünya, Türkiye ve Karapınar'da ne derece etkili olduğu, ayrıca Karapınar'da yasanan rüzgar erozyonu probleminin daha önce yapılan çalısmalarla ne derece düzeltilebildiği ve suan ki durum incelenmistir. Rüzgar erozyonunun ana kaynaklı sebepleri, mekaniği, rüzgar erozyonu hesabı, verdiği hasarlar, bitkisel ve mekanik olarak çözüm olanakları diğer bir bölümünü olusturmaktadır. Karapınar örnek sahasının incelenmesi sonucu elde edilen verilerle yapılan çalısmalardan sonra alanın maddi, personel ve ekipman yetersizliği, yasanan iklimsel olumsuz etmenler ve doğal kaynakların yetersizliği nedeniyle suan yasadığı problemler belirtilmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, how the wind erosion event affects the Earth, Turkey, and Karapınar; in what degree had been the wind erosion problem in Karapınar solved, and the situation at the present time has been studied. The primary reasons, mechanic, calculation, the effects, vegetal and mechanical way of solution of the wind erosion has been studied in other part of the thesis. The current problems of area because of the lack of material, personnel, equipment, natural source and climatic negative factors has been indicated by the data had been achieved after the observation on the Karapınar sample area.