Kuzey Kıbrıs Türk cCumhuriyeti'nde (KKTC) doğa koruma olgusu ve potansiyel bir 'kara peyzajının koruma alanı' olarak Alevkaya bölgesinin planlanmasına yönelik bir araştırma
Researches upon evaluation of the nature protection concept in the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) and planning of 'Alevkaya region' as a protected landscape
- Tez No: 202054
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİF HEPCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: KKTC, doğa koruma, Alevkaya Kara Peyzajını Koruma Alanı, yönetim planı, TRNC, natural protection, Alevkaya protected landscape, master plannig
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmada; dünyadaki ve özellikle KKTC'deki doğa koruma olgusu mercek altına alınmıştır. Çalışmanın genel hedefi KKTC'de doğa korumaya ilişkin kavram karmaşasının bir ölçüde aşılması ile yasal, yönetsel ve uygulama boyutundaki sorunlara bazı çözüm önerileri getirilmesi, özelde ülkenin ekolojik değeri yüksek yerlerinden olan ?Alevkaya? bölgesinin IUCN kategorileriyle de uyumlu biçimde bir ?Kara Peyzajını Koruma Alanı? olarak koruma altına alınması yönünde anahtar rolü üstlecek bir ?Yönetim Planı? hazırlanması ve tartışmaya açılmasıdır. Araştırmada; Potansiyel Kara Peyzajını Koruma Alanı Alevkaya ile ilgili veriler toplanmıştır. Koruma ve kullanma hedeflerinin uzlaştığı ve aynı zamanda yöre halkının istek ve ihtiyaçlarını da içeren 10 yıllık detaylı bir tasarı `Yönetim Planı' hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The research; focused on examining the world?s protected natural areas, in particular those in the TRNC. The general aims of the work are to overcome to some extent confusion in nature protection and to propose some solutions to the problems originated from regulations, directorship and implementations. At the same time, it was also proposed to prepare and discuss a ?Master Plan? that is supposed to have a key role to establish ?Alevkaya? region, with its high ecological values, as a protected landscape that is fully compatible with IUCN categories. In this research, specific data on Alevkaya potential protected landscape were gathered. Afterwards, a master plan, including the needs of people based on a protection of ecological equilibrium in long run was prepared for the next 10 years.