Menemen Ovası Türkelli ve bağarası pompaj sulamalarında sulama performansının değerlendirilmesi
Evaluation of irrigation performance in Türkelli and Bağarası pumping systems in the Menemen Plain
  1. Tez No: 202055
  2. Yazar: SİMGE YERLİKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN AŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pompaj sulama, Menemen Ovası, performans, Cropwat, Pumping irrigation, Menemen Plain, performance, Cropwat
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, Menemen Sağ Sahil Sulama Birliği hizmet alanında yer alan, sulama alanı 1475 ha olan Türkelli ve 290 ha olan Bağarası pompaj sulamalarının performanslarının belirlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada her iki sulama sisteminin 1999?2003 yılları arasındaki performansları; sulama oranı, tahsilât oranı, yeterlilik, etkinlik, güvenilirlik ve eşitlik göstergelerine göre belirlenmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırmada sulama oranı ve tahsilât oranı değerlendirilmiş, sulama oranının yıldan yıla değişim gösterdiği ve istenilen hedefe ulaşmadığı görülmüştür. Türkelli sulamasında tahsilât oranları ortalaması % 92, Bağarası sulamasında ise % 80 olmuştur. Yeterlilik açısından sorun olduğu belirlenmiştir. Yeterlilik göstergesi Türkelli ve Bağarası pompaj sulamalarında ?kötü? düzeyde çıkmıştır. Araştırma alanının tamamında su dağıtımında etkinlik açısından sorun olmadığı yani suyun etkin kullanıldığı belirlenmiştir. Güvenilirlik göstergesi tüm alanlar için oldukça ?kötü? düzeyde çıkmıştır. Eşitlik göstergesi, 1999 yılında ?iyi? düzeyde iken, diğer yıllarda ?kötü? düzeyde çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out in order to determine and evaluate the performances of the Turkelli and Bagarasi pumping system with an irrigated area of 1475 ha and 290 ha respectively, which are contained in the command area of the Menemen Right Bank Irrigation Association. In the study, the performances of both irrigation systems between 1999 and 2003 have been determined and evaluated in terms of the irrigation rate, collection rate, adequacy, efficiency, dependability and equity indicators. In this study, irrigation ratio and collection ratio have been evaluated, and the irrigation ratio has been found out to vary by years and failed to reach the desired target. The average of collection rates have been 92% and 80% in the Turkelli and Bagarasi irrigation systems respectively. It has been found out that there is some problem in terms of adequacy. The adequacy indicator has proven ?poor? in Turkelli and Bagarasi pumping irrigations. It has been determined that there is no problem in water distribution in terms of efficiency, i.e. the water has been used in efficiently all over the study area. The dependability indicator has been proven to be rather ?poor? for all areas. The equality indicator has proven ?poor? in other years while it is ?good? in 1999.