Buğdayda kahverengi pasa dayanıklılık genleri ile ilgili moleküler markörler üzerinde araştırmalar
Researches on molecular markers related to brown rust resistance genes in wheat
- Tez No: 202058
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜER YÜCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Ziraat, Biotechnology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: AFLP markörleri, buğday, kahverengi pas, Lr13, SSR markörleri, Thatcher yakın izogenik hatları, AFLP markers, wheat, brown rust, Lr13, SSR markers, Thatcher near isogenic lines
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu çalışmada markörler yardımıyla seleksiyonda kullanabilmek için, kahverengi pas dayanıklılık geni Lr13'e ait moleküler markörleri geliştirmek amaçlanmıştır. CIMMYT'ten temin edilmiş ve her biri farklı bir kahverengi pas dayanıklılık geni taşıyan 41 adet Thatcher yakın izogenik hattı materyal olarak kullanılmıştır. Ayrıca, duyarlı yerli çeşit İzmir 85 ile Lr13 genini taşıyan 12 No'lu dayanıklı hat (Tc*6/Frontana) arasında melezleme yapılmış ve bunların F1 generasyonu ile bu ebeveynler çalışmanın diğer bir materyalini oluşturmuştur. Thatcher yakın izogenik hatlarından oluşturulan DNA ve DNA bulklarında ve belirtilen tüm bu materyalde AFLP ve SSR markörleri incelenmiş ve Lr13 genine ait markör belirlenmeye çalışılmıştır. DNA ve DNA bulklarında toplam 246 AFLP primer kombinasyonu kullanılmış ve bunlardan 28 adedi 12 No'lu hatta toplam 33 farklı polimorfik bant deseni sergilemiştir. Çalışmanın SSR analizleri kısmında 7 primer kullanılmış bunlarda sadece 2 tanesi DNA ve DNA bulklarında VI polimorfizm oluşturmuşlardır. Polimorfik bant deseni sergileyen bu primerler yakın izogenik hatlarda ve ebeveynlerle birlikte F1 generasyonunda tekrar incelenmiştir. Elde edilen sonuçlardan 6 adet AFLP primer kombinasyonu (E34 M70, E45 M67, E43 M75, E49 M67, E47 M64 ve E57 M69) ile mikrosatelit primeri Wms 630'un sadece 12 No'lu hatta spesifik bantlar verdiği gözlenmiş ve bu primerlerin incelenen materyalde Lr13 genine aday markörler verebileceği belirlenmiştir. Ayrıca ekmeklik buğdayda AFLP ve SSR tekniklerinin kahverengi pas dayanıklılık genlerini araştırmada yararlı olduğu saptanmıştır. Farklı dayanıklılık genleri taşıyan Thatcher yakın izogenik hatlarının kendi içlerinde dar bir genetik çerçeveye sahip oldukları ve bu nedenle de ilgilenilen dayanıklılık genini belirlemede iyi bir odaklanma sağlayabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to develop the molecular markers linked to brown rust resistance gene Lr13 in order to use in markerassisted selection. 41 Thatcher near isogenic lines obtained from CIMMYT and of which each contains different brown rust resistance gene were used as genetic material for this study. In addition, a cross was made between susceptible local variety Izmir 85 and the line of 12 number (Tc*6/Frontana) that contain Lr13 gene and F1 generation of this cross with the parents were the other material to evaluate. AFLP and SSR markers were investigated and tried to identify a marker linked to Lr13 in the DNA and DNA bulks constructed from Thatcher near isogenic lines and also all of the material. Total 246 primer combinations were used in DNA and DNA bulks and 28 of them showed the total 33 different polymorphic band pattern in the line of 12 number. The 12 SSR primers were screened in SSR analyses and two of them constituted polymorphism in DNA and DNA VIII bulks. These primers revealed polymorphic band pattern were investigated again in near isogenic lines and F1 generation together with parents. The results indicated that the 6 AFLP primer combinations and a microsatellite primer Wms 630 produced simply the specific bands for the line of 12 number, and it was determined that these primers can be markers candidate to Lr13. Besides, AFLP and SSR techniques were found to be useful to search for brown rust resistance genes in bread wheat. It was concluded that Thatcher near isogenic lines which contain different resistance genes have a narrow genetic frame, and therefore, they could provide well focusing to identify the interested resistance gene.