Performansa dayalı sismik tasarımda betonarme yapıların süneklik düzeylerinin yapı performansına katkısının belirlenmesi
The contribution of ductility level of reinforced concrete buildings to structure performance in performance based seismic design
  1. Tez No: 202059
  2. Yazar: HASAN ŞAHAN AREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BENGİ ARISOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dogrusal elastik analiz, dogrusal olmayan statik analiz, FEMA-356 ön standardı, DBYBHY-2007, yapı performansı, Linear elastic evaluation method, nonlinear static pushover analysis, FEMA 356- prestandart, DBYBHY-2007, structural performance
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Bu tez çalısmasında, betonarme yapıların deprem performanslarının belirlenmesinde kullanılan ve DBYBHY-2007' de açıklanan dogrusal elastik hesap ve dogrusal olmayan statik artımsal esdeger deprem yükü yöntemleri , sekiz katlı betonarme çerçeve (ÇS) ve sekiz katlı betonarme perde çerçeve sistemli (PÇS-1), iki adet yapı üzerinde uygulanmıs ve performans seviyeleri belirlenmistir. Ayrıca tasıyıcı sistem türünün yapı kapasitesi üzerindeki etkisini incelemek amacıyla, düsey tasıyıcı elemanları sadece betonarme perdelerden olusan sekiz katlı üçüncü bir betonarme bina (PÇS-2) dogrusal olmayan artımsal esdeger deprem yükü yöntemiyle analiz edilmistir. Elde edilen sonuçlar karsılastırmalı olarak degerlendirilmistir. Gerek dogrusal elastik gerekse de dogrusal elastik olmayan analizlerde 50 yılda asılma olasılıgı %10 olan deprem etkisi kullanılmıstır. Dogrusal olmayan artımsal esdeger deprem yükü kullanılarak yapılan performans degerlendirmesinde, yapıların hedef yer degistirme degeri, FEMA 356'da açıklanan Deplasman Katsayıları ve Kapasite Spektrumu yöntemleri kullanılarak hesaplanmıstır. Dogrusal olmayan analizlerde VI Deplasman Katsayıları ve Kapasite Spektrumu yöntemleriyle hesaplanan performans noktası degerinde olusan göreli kat ötelemesi oranları dikkate alınarak da genel yapı deprem performans düzeyi belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, eight storey reinforced concrete frame (ÇS) and eight storey reinforced concrete shear wall ? frame buildings (PÇS-1) are analyzed with two seismic performance evaluation method, called as linear elastic evaluation method and nonlinear pushover analyis described in Turkish Earthquake Code- Specification for Buildings to be built in Earthquke Areas?2007. Also, another eight storey reinforced concrete shear wall building (PÇS-2) is analyzed with nonlinear pushover analyis, to investigate the effect of structural type on building earthquake capacity. In linear and nonlinear analysis, earthquake intensity is chosen as which have the probability of exceedance within a period of 50 years is %10. In nonlinear performance evaluation methods structural performans levels are determined by earthquake demands for the performance point obtained by Capacity Spectrum Method and Displacement Coefficient Method described in FEMA 356- prestandart. Also, structural performance levels are determined which based on inter story drifts demands at the target VIII displacement, taken from the Capacity Spectrum Method and Displacement Coefficient Method.