Konfeksiyon işletmelerinde kalitenin iyileştirilmesi amacıyla istatistiksel kalite kontrol yöntemlerinin kullanılması üzerine bir araştırma
A research about using the statistical quality control methods for quality improvement in the apparel factories
  1. Tez No: 202057
  2. Yazar: İNCİ DENGİZLER KAYAALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ÇETİN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konfeksiyon, kalite, kalitenin iyileştirilmesi, statistiksel kalite kontrol, istatistiksel proses kontrol, Apparel, quality, quality improvement, statistical quality control, statistical process control
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu tezde orta büyüklükte bir konfeksiyon işletmesinde ?kalitenin iyileştirilmesi? çalışmaları yapılmıştır. Bu amaçla ?istatistiksel kalite kontrol yöntemleri? üç aşamada kullanılmıştır. Bunlar girdi kontrolleri, üretim sırasındaki kontroller ve final kontrolleridir. Kaliteyi yükseltmenin yolu, kalitesizliği önlemek olduğu için, malzeme kalitelerinin kontrollerinde ?kabul örneklemesi?, üretimde ??statistiksel proses kontrol yöntemleri? ve bitmiş ürün kontrolünde ?kontrol örneklemesi? kullanılarak, her aşamada kalitenin iyileştirilmesi çalışmaları yapılmıştır. Üretim sırasında, işletmedeki hatalı oranları, II.kalite ürün oranları ve müşteri şikayetleri incelenmiş ve azaltılmaya çalışılmıştır. Bu aşamada 7 ?PK yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemlerle işletmedeki kalite düzeyi, kalite problemleri ve iyileştirmede öncelik verilmesi gereken konular kolaylıkla tespit edilmiştir. Kalitedeki iyileşme sonucu hatalar nedeniyle oluşan maliyetlerin de azaldığı gösterilmiştir. ?şletmedeki kalitenin, rakam ve grafiklerle somut ve görsel hale gelmesiyle takip edilmesinin ve iyileştirilmesinin daha kolay hale geldiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the quality improvements were studied in a midsized apparel factory. For this purpose, the statistical control methods were used in three stages. These are entry controls, production controls and the final controls. Quality advancing comes with preventing from the poor quality so the quality improvement studies were used in every step like approval sampling in the material quality control, statistical process control (SPC) methods in the production and control sampling in the end production control. During the process, the failure rates in the production unit, the second quality product rates and the customer complaits were observed and tried to decrease. The 7 SPC method was used for this reason. The quality level of the factory, the quality problems and the priorities were easily obtained with these methods. As a result of the quality improvement, the production mistake cost was also decreased. It was determined that by using the numbers and the graphics, the quality in the factory was followed simplier and improved easier.