Kaynaklar (Buca/İzmir) çevresinin doğal bitki örtüsü dağılımı ile toprak özellikleri arasındaki ilişkilerin GIS ve uzaktan algılama teknikleri kullanılarak belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research study for determination of connections between natural vegetation and edaphic pecularities by GIS and remote sensing methods in Kaynaklar (Buca/İzmir) region
- Tez No: 202068
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHRİYE GÜLGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bitki Örtüsü, Toprak, Coğrafi Bilgi Sistemi, Uzaktan Algılama, Alan Kullanımı, Vegetative cover, GIS(geografic information system), Remote sensing, land use
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Doğada iklim, toprak gibi çevre koşullarının etkisiyle kendiliğinden doğal yayılış gösteren bitki örtüsü, zaman içersinde insan eliyle değiştirilmekte, hatta çoğu zaman tahriplere uğramaktadır. Oysaki doğal alanların korunması, insanoğlunun üzerinde durmak zorunda olduğu en önemli kavramlardan birisidir. Doğadaki en önemli bileşenlerden birisi olan bitki örtüsü ve dolayısıyla biyolojik çeşitlilik, VI son yıllarda artan çeşitli etkenler ile olumsuz yönde etkilenmektedir. Artan nüfus nedeni ile günümüzde kıt olan doğal kaynaklar hızla tüketilmektedir. Doğal alanlar ekolojik dengenin devamı açısından son derece önemlidir. Kent yakın çevresindeki doğal alanlar, aynı zamanda kent halkının oksijen kaynaklarıdır. Bu çalışmada; Tahtalı Barajının uzun mesafeli koruma alanı içersinde bulunan Kaynaklar (Buca/İzmir)çevresinin doğal bitki örtüsü dağılımı ile toprak özellikleri arasındaki ilişki Coğrafi Bilgi Sistemi (GIS) ve uzaktan algılama teknikleri kullanılarak belirlenmeye çalışılmıştır. Bu yöntemlerle bitki örtüsü yayılışının belirlenip antropojenik ve doğal etkilerle açılmış olan alanların, toprak niteliklerine bakılarak nasıl bir bitkilendirmenin yapılabileceği, ağaçsız orman toprakları ve yanmış orman arazileri ile çeşitli nedenlerle tarım alanları içerisinde gösterilen arazilerin, ağaçlandırılması konusunda alternatif çözüm önerilerinin ortaya konması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The natural vegetation forms spontaneosly by the effects of natural conditions,changes by antropogenic factors by the time even destroyed drastically .At the other hand conservation of natural areas is one of the most importent concepts that mankind should take into account. .Biological diversitiy depend on natural vegetation is one the most important components of nature,has been effected negatively in recent years.The rare naturel resources have been diminishing rapidly to day. Natural areas surounding cities are very important for ecological balance and also they are source of oxygen for the people who live in cities. In this study the correlation between soil type and natural vegetation studied by the aid of GIS and remote sensing technics at the area surrounding Kaynaklar village (Buca/İzmir)which lays in long VIII range protection area of Tahtalı dam .With this research study it is aimed to give solution proposals for the treeless areas with tree selection for revegetation by edaphic and vegetative datas (which caused by natural and /or antropogenical factors) thus burned and cultured forest lands could be revegetated.