Katlı atama problemi ve çözümleri
Multi-dimensional assignment problem and solutions
  1. Tez No: 202067
  2. Yazar: GÜRAY ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Atama Problemi, Katlı Atama Problemi, Macar Metodu, Assignment Poblem, Multi-Dimensional Assignment Problem, Hungarian Method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Günümüzde isletme ve mühendislik problemlerinde optimizasyon teorisinin temel modellerinden olan atama problemi sıkça karsılasılan bir problemdir. htiyaca baglı olarak atama problemi modelinde ; bir isçiye bir is, bir isçiye birden fazla is atanması problemleriyle karsı karsıya kalınır. Atama probleminde; iki küme arasında atama yapılabildigi gibi, ikiden fazla küme arasında da atama gerekebilir. Böyle problemlere katlı atama problemi adı verilir. Bu çalısmada öncelikle iki kümeli birebir atama problemi modeli incelenmistir. Daha sonra iki küme üzerinde çoklu atama problemi ve n küme üzerindeki çoklu atama problemi ve matematiksel modeli ele alınmıstır ve bu problemlerin her birine çözüm yöntemi verilerek birer örnekle açıklanmıstır.
Özet (Çeviri)
At the present day, one of the basic models of the optimization theory is assignment problem which is often met in the business and engineering problems. Depending on need, at the assignment problem, the cases such as one work to one worker and more works to one worker can be used. At the assignment problem, the assignment can be done between two sets. In addition, the assignment can be done between more than two sets. This kind of problems is called ?Multi-Dimensional Assignment Problem?. Firstufully, the model of one-to-one assignment problem between two sets was analysed. Then multi-assignment problem between two sets and multi-assignment problem between n sets were analysed. The mathematical models of these problems were expressed. Finally, some solution methods were given for these problems and the problems were explained by giving an example to each one.