YBCO ince filmlerle DC-SQUID magnetometre yapımı ve uygulamaları
Fabrication and application of DC-SQUID magnetometers on YBCO thin films
- Tez No: 202069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TEPE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: YBCO DC-SQUID Magnetometre, Josephson Eklemleri, NDE, YBCO DC-SQUID Magnetometers, Josephson junctions, NDE
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tez çalısmasında yüksek sıcaklık süperiletken YBCO ince filmler üzerinde çift-kristal Josephson eklemi teknolojisine dayanan direk bağlı DC-SQUID magnetometrelerin tasarımı ve üretimi incelenmistir. DC-SQUID'lerin üretimi için öncelikle YBCO ince filmlerin üretim çalısmaları yapılmıs ve çift kristal STO alttaslar üzerine üstün süperiletkenlik özelliklerine sahip ince filmlerin üretimi gerçeklestirilmistir. Josephson eklemlerinin özellikleri incelenerek eklem parametreleri belirlenmis ve kararlı elektriksel özelliklere sahip eklemlerin üretilebilmesi sağlanmıstır. Josephson eklemlerinin yapısal özellikleri incelenmis, elektriksel özelliklerinin ölçülmesiyle eklem parametreleri saptanmıstır. Optimum performansa sahip DC-SQUID'lerin aygıt parametreleri hesaplanarak üretim süreçleri belirlenmis ve yapılan optimizasyon çalısmalarıyla düsük gürültü seviyelerine sahip DC-SQUID'ler üretilmistir. DC-SQUID'lerin performansları I-V, V-F ve bias akımı-çıkıs voltajı cinsinden ölçülmüs ve 1/f gürültü seviyeleri akı gürültüsünün spektral güç yoğunlukları cinsinden belirlenmistir. Optimize edilmis DC-SQUID'leri manyetik alan sensörü olarak test etmek amacıyla prototip NDE sistemi tasarlanmıs ve alüminyum plaka içerisindeki zarar görmüs bölgelerin tespiti uygulamaları yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, design and fabrication of directly coupled DC-SQUID magnetometers based on grain boundary Josephson junction technology on high temperature superconducting YBCO thin films were investigated. In order to fabricate high performance DC-SQUIDs, the study on the deposition of YBCO thin films with superior superconducting properties onto bicrystal STO substrates were performed. After producing good quality thin films, Josephson junctions were fabricated and their device parameters were optimized for obtaining low noise and stable junctions. Structural properties of junctions over the grain boundary line of bicrystal substrates were analyzed. Junction parameters were determined by performing the electrical measurements on devices. The device parameters of DCSQUIDs were calculated and the fabrication processes were set up. The performance of DC-SQUIDs were analyzed by means of I-V, V-F and bias current dependence of output voltage and 1/f flux noise levels with spectral power densities were measured. With using these optimized DC-SQUIDs, a prototype NDE system was designed and produced in order to test our SQUIDs as magnetic field sensors by using them for obtaining the cracks placed in an alimunium plate.