Kentsel donatı elemanlarının çevresel imge üzerine etkileri: Kuşadası sahil bandı örneği
The effects of urban equipment components on the environmental image: The example of Kuşadası coastline
  1. Tez No: 202070
  2. Yazar: SEVİL ÖRNEKCİ EŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN VECDİ KÜÇÜKERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: çevresel imge, kentsel donatı elemanları, çevresel algı, anlam, the environmental image, the urban equipment components, the environmental perception, the meaning
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Günümüzde yapılmakta olan imar planları, sosyo ekonomik dinamiklere ve arazi rantına/paylaşımına bağlı olarak işlediğinden yerleşimlere özgü doğal ve kültürel karakteristikler, değerler büyük ölçüde göz ardı edilmektedir. İmar planları bütüne yönelik olmaktan uzak ve parçacıldır, anlık kararlarla şekillenmektedir. Bu açıdan yerel yönetimlere veri sağlamak ve halkı bu sürece katmak yönünden çevresel imge çalışmalarının yapılması çok önemlidir. Çevresel imge olarak adlandırılan bu zihinsel harita, bireylerin kent içerisinde yerlerini, yollarını, yönlerini bulurken kullandıkları ipuçlarıyla örülüdür. Bu çalışmanın amacı, çevresel imgeyi etkileyen faktörlerin sınıflandırılması, kente kimliğini veren kentsel donatı elemanlarının ortaya konulması, kentsel donatı elemanlarının kamusal dış mekânlardaki etkisinin, bu mekânlara olan katkısının belirlenmesi, kentsel donatı elemanlarının insan ölçeğinde algılanması, çekim merkezi ve kent imgesi oluşturmadaki rollerinin tespiti, çevresel imge üzerindeki etkilerinin ortaya konulması ile imar planı ve kentsel peyzaj tasarımında yerel yönetime rehber olmaktır. VI Bu çalışmada izlenen yöntemin adımları, çevre bileşenlerinin tanımlanması ve sınıflandırılması, çevre - karakter analizi, insan - çevre fiziksel, kültürel, yargısal ve algısal ilişkileri analizi ve çevresel imge analizi yapılarak sonuçların birleştirilmesinden oluşmaktadır. Bu çalışmanın sonucunda; kentsel donatı elemanlarının çevresel imgenin öğeleri olan sınırları ve odak noktalarını oluşturmadaki rolleri, yaya erişim aksları ve bölgelerin tanımlanmasındaki etkileri, bu mekânlara olan katkıları belirlenmiştir. Kentsel donatı elemanlarının insan ölçeğinde algılanması, çekim merkezi ve kent imgesi oluşturmadaki rolleri tespit edilmiştir. Kentsel donatı elemanlarının algısı, yoğunluğu, yerleşim modeli, ayırıcı görsel nitelikleri, estetik özellikleri ve mekânsal ilişkilerine ait duyumla elde edilen somut verilerin, zihinde yorumlanarak algılara ve imgeye dönüşümü sürecinde çevresel imgeye katkısı belirlenmiştir. Kuşadası Sahil Bandı'nda olumlu ve olumsuz imgesel değeri olan kentsel donatı elemanlarının saptanmasıyla ve elde edilen verilerin tasarıma geri besleme olarak aktarılmasıyla yeni tasarımlara olumlu yönde katkıda bulunulacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Since the development plans that are being made in today?s settlements function according to socio economic dynamics and the share of the land / the unearned income of land, the natural and cultural characteristics and values peculiar to settlements are undervalued to a great extent. The development plans are away from the whole, but fragmental. They are formed with quick decisions. From this point of view, the environmental image studies are very important to provide datum for the local administrations and involving people in this process. This mental map, called as environmental image is concerned with the clues that individuals use in finding their ways and directions in the town. The purpose of this study is, the classification of factors that effect the environmental image, the introduction of urban equipment components that give its identity to the town, the identification of the effect and contribution of urban equipment components to the public outdoor spaces,, the perception of urban equipment components in human scale, the determination of their roles informing the urban image and attraction center, VIII the identification of their effect on environmental image, being a guide to the local administration in the development plans and the urban landscape design. The steps taken in the study are formed by first describing and classifying the environmental components, analyzing the environmental characteristics, the physical, the cultural, the adjudicatory and the perceptional relations of man and environment and the environmental image and then composing the results. As a result of this study, the roles of urban equipment components in forming the boundaries and the attraction points that are the elements of the environmental image, their effect in describing the pedestrian arrival axles and areas, their contribution to these places are designated. The perception of urban equipment components in human scale, their role in forming the attraction center and the urban image are determined. The contribution of the concrete datum that are possessed by sensation belonging to the perception, the intensity, the settling model, the distinctive visual characteristics, the esthetic properties and the spacious relatıons of urban equipment components to the environmental image at the time of transformation to perceptions and images by mental interpretation is determined. It is believed that by establishing the urban equipment components that have positive and negative imaginary values on the Kuşadası Coastline and by transferring the provided datum to the design with feedback, positive contributions to the new designs will be made.