Galleria mellonella (Lepidoptera)'da bileşik göz ommatidyumlarında ince yapının, hücre farklılaşmasının ve sialik asitlerin belirlenmesi
Determination of fine structure, cell differentiation, and sialic acids in compound eye of Galleria mellonella (Lepidoptera)
  1. Tez No: 202071
  2. Yazar: MEHMET SALİH YIKILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABİRE KARAÇALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ommatidyum Farklılaşması, Böcek Bileşik Gözü, Elektron Mikroskobu, Lektin İşaretleme, Sialik Asit, Böcek, Ommatidium differentiation, Insect compound eye, Electron microscopy, Lectin labelling, Sialic acid, Insect
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada Galleria mellonella'da bileşik gözleri meydana getiren ommatidyumların ince yapısı, hücre farklılaşması ve bu farklılaşmada sialik asitlerin dağılışı incelenmiştir. İnce yapı; ergin böceklerde, Karnovsky solüsyonunda tespit edilerek Epon 812'ye gömülmüş örneklerde elektron mikroskobuyla (EM) belirlenmiştir. Hücre farklılaşması 3., 4., 5. ve 7. gündeki pupalar ile ergin böceklerde, EM için hazırlanan örneklerden alınan yarı ince kesitlerde ışık mikroskobu ile izlenmiştir. Ommatidyumda sialik asitler için özel, altın işaretli MAA (Maackia amurensis aglutinin), SNA (Sambucus nigra aglutinin) ve LPA (Limulus polyphemus aglutinin) lektinleri, dört ve beşinci gündeki pupalarda EM'de belirlenmiştir. Optik ganglionu örten kortekste hücrelerin fotoreseptör ve koni hücrelerine farklılaşması, korteks hücrelerinin pupanın 3. ve 4. gününde bir araya toplanması ve gruplaşmasıyla başlar. 3. günde retinal korteksin kalınlığı 38 ?m dir. Pupanın 4. gününde fotoreseptör hücre uzantıları bazal tabakayı geçip optik nöropile girmeğe başlarken, koni hücreleri de koni salgısını oluşturmaya başlarlar ve bu evrede korteks kalınlığı 43 ?m dir. Pupanın 5. gününde koni hücreleri grubunda; dört koni hücresi ile genişleyen koni salgısı görülür. Dışta yeni kornea salgılanmaya başlar. Retinal korteksin kalınlığı ise 157 ?m dir. Ommatidyumların açık renk sitoplazmalı fotoreseptör hücrelerinin boyları uzar ve retina bölgesinde sıkı dokulu bir yapı oluştururlar. Retina bölgesinin bazal tabaka yakınında, koyu sitoplazmalı bazal hücreleri görülmeye başlar. Bazal tabakanın optik nöropil tarafında iri unipolar hücreler düzgün bir sıra oluştururlar. Üç grup pigment hücresinden; fotoreseptör hücrelerin çevresindeki sekonder pigment hücreleri çok belirgindir. Primer hücreler güçlükle, vi küçük hücreler de az sayıda görülürler. Pupanın 7. gününde; koni ve fotoreseptör hücre gruplarında devam eden uzamalardan dolayı retinal korteksin derinliği 251 ?m olmuştur. Bu safhada üç tip pigment hücresinin üçü de görülebilmektedir. Ergin bileşik gözde devam eden hücre uzamaları nedeniyle retina derinliği 355 ?m ye ulaşır. Fotoreseptör hücrelerin sitoplazmaları bazal tabakaya yaklaşırken daralır. Ommatidyumların yapısına katılan üç grup pigment hücrelerinde granüller artmıştır. Ek olarak optik nöropilde de bol granül içeren pigment hücreleri görülür. Elektron mikroskobu ile yalnız ommatidyumların ince yapısı incelenmiştir. Ommatidyumların yapısında on iki fotoreseptör hücresi bulunur. Aynı merkeze doğru yönelen hücreler birbirlerine gelişmiş fibrilli desmosomlarla tutunurlar. Boyuna kesitlerde bu desmosomların uzunlamasına da devam ettikleri görülür. Fotoreseptör hücreler hep birlikte ışığa duyarlı zar katlanmaları olan rabdom yapılarını oluştururlar. Rabdomer mikrovillluslarının kaidesinde bol mitokondriler bulunur. Fotoreseptör hücreleri destekleyen küçük pigment hücreleri uzantılı hücrelerdir. Reseptör hücrelerin bazal tabakaya yakın daralan uzantılarını tamamen kuşatırlar. Sekonder pigment hücreleri en büyük hücrelerdir. Yer yer daralan-genişleyen sitoplazmalaıyla fotoreseptör hücreleri boydan boya kuşatırlar. G. mellonella üç ve beş günlük pupalarda sialik asitler için özel olan ve altın bağlanmış lektinler MAA (Maackia amurensis aglutinin), SNA (Sambucus nigra aglutinin) ve LPA (Limulus polyphemus aglutinin)'nın ommatidyumda dağılışları incelenmiştir. Ommatidyumların yapısına katılan elemanların birçoğunda örneğin lensi oluşturan kornea, koni hücreleri, kristalin salgı, fotoreseptör hücreler ve uzantıları ile pigment hücrelerinde hem Neu5Ac?2,3Galß1,4GlcNAc sırasını belirleyen MAA ve hem de Neu5Ac?2,6Gal/GalNAc sırasını belirleyen SNA lektini bulunmaktadır. LPA lensi oluşturan kornea ile primer pigment ve koni hücreleri ile koni salgısında da bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, the fine structure and cell differentiation of ommatidium forming the compound eye was studied with respect to sialic acid distribution in Galleria mellonella. Fine structure was investigated in Karnovsky solution on samples embedded in Epon 812 using electron microscopy (EM). Cell differentiation was observed in three, four, five and seven days old pupae as well as adult insects using light microscopy on semi-fine cross sections obtained from samples prepared for EM. MAA (Maackia amurensis aglutinin), SNA (Sambucus nigra aglutinin), and LPA (Limulus polyphemus aglutinin) lectins with gold specifically for sialic acids were identified in ommatidia of four and five days old pupae using EM. Cell differentiation in the cortex surrounding the optic ganglion starts with the aggregation of cells that will later be transformed into photoreceptor and cone cells respectively in three and four days old pupae after pupal moult. In three days old pupa, thickness of retinal cortex is about 38 ?m. In four days old pupa as the photoreceptor cell extensions start to enter the optic neuropile across the basal layer, the cone cells begin to generate cone secretions and thickness of retinal cortex is about 43 ?m . In cone cell groups of five days old pupae, four cone cells and its secretion materials are visible. Newly synthesized cornea is released from the distal parts of the ommatidia. In this stage thickness of the cortex is about 157 ?m. The photoreceptor cells in the ommatidium with clear cytoplasm begin to elongate and form a tight structure in the retinal region. Basal cells with dark cytoplasm begin to appear in the retinal region near the basal layer. Large unipolar cells form queues in the optic neuropile side of the basal layer. Among the three pigment cell groups, the secondary pigment cells around the photoreceptor cells are particularly conspicuous. viii The primary cells are barely visible, and the small cells are observed in small numbers. In seven days old pupa, the retinal cortex becomes 251 ?m deep due to the elongation of the cone and photoreceptor cell groups. In this phase, all three cell groups are visible. The retinal depth reaches 355 ?m in mature compound eye due to continuing cell elongation. Photoreceptor cell cytoplasm narrows near the basal layer. The three pigment cell groups contributing to the formation of the ommatidium become more granulated. Abundantly granulated pigment cells are also observed in the optic neuropile. Fine structure of the ommatidium was studied using EM. Ommatidium contains twelve photoreceptor cells. Concentric cells attach to one another through fibrillated symmetric desmosomes. These desmosomes also appear extended in longitudinal sections. Photoreceptor cells form together the rabdom structures with light sensitive membrane folds. The base of rabdom microvilli contains abundant mitochondria. The small pigment cells that support the photoreceptor cells are equipped with projections that completely surround the narrow elongations of photoreceptor cells near the basal layer. The secondary pigment cells are the largest cells. They enclose the photoreceptor cells with their correspondingly enlarging or narrowing cytoplasm. The distributions of MAA (Maackia amurensis aglutinin), SNA (Sambucus nigra aglutinin), and LPA (Limulus polyphemus aglutinin) lectins labelled with gold specifically for sialic acids were investigated in the ommatidium of four and five days old pupae of G. mellonella. Most of the components of the ommatidium such as the cornea that forms the lens, the cone cells, the crystalline secretion, the photoreceptor cells and their extensions as well as the pigment cells contain both MAA that determines the order of Neu5Ac?2,3Galß1,4GlcNAc and SNA that determines the order of Neu5Ac?2,6Gal/GalNAc. LPA is found in the primary pigment cells and cone cells along with the cone secretion and the corneal lens.