Tripsin immobilizasyonu ve karakterizasyonu
Trypsin immobilization and characterization
  1. Tez No: 202073
  2. Yazar: ÖMER HABİB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN ZİHNİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tripsin, immobilizasyon, silika, Trypsin, immobilization, silica
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Tripsin (3.4.21.4) peptidlerin lizin ve arginin artıklarının karbonil ucundan hidrolizini katalizleyen, serin proteaz ailesinden bir endopeptidazdır. Tripsin endüstriyel, biyomedikal ve biyoteknolojik araştırmalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Doğal enzimlerin kararlılıklarını uzun süre koruyamamaları, operasyon ve depolama koşullarında aktivitelerini çabuk kaybetmeleri, organik çözgende denatüre olmaları nedeniyle kullanımları sınırlıdır. Bunun yanında enzimin tepkime ortamından uzaklaştırılmasının zorluğu bir başka problem olan ürün kirlenmesini de beraberinde getirir. Birçok araştırmacı immobilize enzimlerin doğal enzimlere kıyasla geliştirilmiş kararlılık ve enzimin kolayca uzaklaştırılabilirliği açısından büyük avantajlara sahip olduğunu göstermiştir. İmmobilize tripsin başlıca; peptit sentezi ve özellikle proteom analizlerinin kilit adımı olan peptit haritalamada kullanılır ki bu da hastalık teşhisi, ilaç etkileşimleri için potansiyel hedefin görüntülenmesi, rekombinant DNA teknolojisiyle üretilen proteinlerin kalite kontrolü gibi alanlardaki çalışmalar için en önemli adımlardan birisidir. VI Bu çalışmada silika tabanlı taşıyıcının yüzey kimyası değiştirilerek tripsin immobilizasyonu için uygun şartlar belirlendi. İmmobilize tripsinin optimum sıcaklık ve pH değerleri, termal, depo, operasyonel kararlılıkları, kinetik sabitlerinin belirlenmesiyle karakterizasyonu gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
Tyripsin (3.4.21.4) is an endopeptidase from serine protease family which catalysis hydrolysis peptides at the carbonyl group of lysine and arginine residues. Tyripsin is commonly used in industrial, biomedical and biotechnological researches. Due to not being able to keep their stability for a long time, loosing the activity quickly in operation and storage conditions and denaturation in organic solvents, the usage of natural enzymes are limited. Furthermore, adversity of removing the enzyme from medium of reaction causes product pollution. Many researchers find out that immobilised enzymes have got great advantages from the point of improved stability and removability of enzyme easily compared to the natural enzymes. VIII İmmobilised tyripsin is mainly used in peptid synthesis and peptide mapping which is the basic step of proteom analysis that is one of the most important step for diagnostic, determination of the potential target of drug interactions, quality control of the proteins produced by recombinant DNA technology. In this work, the suitable conditions for tyripsin immobilisation were determined by changing the surface chemistry of silica based carrier. İmmobilised tyripsin was characterized by the determination of optimum temperature and pH, thermal, storage, operational stability and kinetic constants. IX