Kronik çevresel stresin etlik piliçlerde korku ile ilgili davranışlar ve stres fizyolojisi üzerine etkileri
Effects of chronic environmental stress on behaviours related with fear and stress physiology in broilers
- Tez No: 202072
 - Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGE ALTAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Etlik piliç, akut sıcaklık stresi, çevresel zenginlestirme, fiziksel stres, performans kriterleri, refah, stres fizyolojisi
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalısmada, etlik piliçlere uygulanan kronik çevresel stresin etlik piliç performansı, korku ile ilgili davranıslar ve stres fizyolojisi üzerine etkileri arastırılmıstır. Etlik piliçlerin çevresel strese yanıtı olarak canlı ağırlık, yem tüketimi, rektal sıcaklık, ölüm oranı gibi performans ölçütleri yanında korku davranısı (Tonik ?mmobilite), organ ağırlıkları ve yürüme skoru gibi parametreler de değerlendirilmistir. Arastırmada 696 adet etlik hibrit civciv kullanılmıstır. Civcivler biri kontrol olmak üzere rasgele 4 muamele grubuna (n=174) ayrılmıs ve her deneme grubu üçer tekerrür (n=58) olacak sekilde alt gruplara bölünmüstür. Sıcaklık grubundaki piliçler denemenin 21. gününde 3 saat ve 42. gününde 1 saat olmak üzere 38 ± 1 °C sıcak stresine maruz bırakılmıslardır. Obje grubuna çevresel zenginlestirme amacıyla bölmelere yerlestirilen renkli objelerle (ayna, pet sise, leğen, top, gırgır, plastik boru) görsel uyarıda bulunularak stres yaratılmıstır. Rotasyon VI grubundaki piliçler ise haftada iki kere düzenli olarak bölmeler arası rotasyona tabi tutulmuslardır. Denemenin 3. ve 6. haftalarında yapılan bireysel tartımlar ile canlı ağırlıklar ve yem tüketimleri belirlenerek yemden yararlanma oranları saptanmıstır. Deneme gruplarında ölümler günlük olarak kaydedilmistir. Arastırmanın 44. gününde kesilen piliçlerin kesim öncesi canlı ağırlıkları ve karkas ağırlıkları belirlenerek karkas randımanı hesaplanmıstır. Denemenin 3. ve 6. haftalarında tonik immobilite (TI) testi yapılmıs, ayrıca rektal sıcaklıklar saptanmıstır. Denemenin 21. ve 44. günlerinde kesilen piliçlerde dalak, karaciğer ve bursa fabricius ağırlıkları saptanmıstır. Arastırmanın 6. haftasında yürüme skoru testi gerçeklestirilmistir. Denemenin 21. gününde tüm muamele gruplarından alınan kan örneklerinde glukoz, kolesterol ve trigliserid düzeylerine bakılmıstır. Denemenin 42. gününde ise tüm muamele grupları 1 saat süreyle 38±1 °C sıcak stresine maruz bırakıldıktan sonra kan örnekleri alınmıs ve aynı kimyasal parametreler analiz edilmistir. Deneme sonunda obje grubunun 42. gün canlı ağırlığının kontrol grubuna göre biraz daha yüksek olduğu saptanmıstır. Ancak bu farklılık istatistiksel olarak önemli bulunmamıstır. Obje grubunda canlı ağırlıkların rotasyon ve sıcaklık gruplarına göre önemli derecede daha yüksek olduğu belirlenmistir (P0,05), 44. günde sıcaklık grubunun karaciğer ve dalak ağırlıkları diğer muamele gruplarına göre önemli derecede düsük bulunmustur (P0,05). Deneme gruplarında karkas randımanı farkı istatistiksel olarak önemli olmamakla birlikte sıcaklık grubundaki değerin daha yüksek olduğu belirlenmistir. Deneme gruplarında 21 ve 42. gün tonik immobilite yatıs sayısı, süresi ve yatıs süresi/yatıs sayısı oranı bakımından istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmamıstır (P>0,05). Muamele grupları arasında yürüme puanları bakımından istatistiksel olarak önemli bir fark gözlenmemesine rağmen, en iyi değerlerin obje ve sıcaklık gruplarından elde edildiği saptanmıstır. VIII Sonuç olarak, erken yaslardan itibaren zenginlestirilmis çevrede büyütülme, etlik piliçlerin performansında bir gerileme olmaksızın, korkunun azaltılması ve refahın iyilestirilmesi amacıyla yararlanılabilecek bir yöntem olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of chronic environmental stress on broiler performance, behaviours related with fear and stress physiology were investigated. Performance criterions such as body weight, feed intake, rectal temperature and mortality besides fear behaviour (Tonic Immobility), organ weights and walking score have been evaluated as a response to environmental stress in broilers. In the experiment 696 one-d-old broiler chicks were used. The experiment had 4 treatment groups (n=174) with 3 replication (n=58). Broilers in heat group were exposed to 38 ± 1 °C at ages of 21 and 42 d for 3 and 1 hour (respectively). Broilers of the enriched environment group were kept in cages which contained variety of colourful objects, mirror, plastic bottle, bowl, carpet sweeper, ball and plastic conduit. Broiler of the rotation group were subjected to rotation among cages two times in a week. X At 3 and 6th weeks of experiment, body weight and food intake were determined on an individual basis and food efficiency was calculated. Mortality was recorded daily in experiment groups. Tonic immobility (TI) reactions were examined in 21 and 42 d old birds and rectal temperatures were determined. At the age of 21 and 44 d, spleen, liver and bursa fabricius weights of slaughtered broilers were established. At the week 6, walking score was determined. Blood was sampled on 21 and 42nd days of experiment and glucose, cholesterol and triglycerides levels were analysed which obtained all experiment groups. At the end of the experiment, environmental enrichment birds had slightly high body weight than control group. However there was no significant differences between control and environmental enrichment groups for body weight. Body weights of enriched group was significantly higher than rotation and heat stress groups (P0,05). At 3 and 6th weeks of experiment, rectal temperatures were significantly increased in heat stress group (P0,05). The best walking scores were obtained environmental enrichment and heat stress groups although there was no significant differences among treatment groups. As a conclusion, growing in an enrichment environment beginning from early ages can reduce fear behaviour and improve welfare without affecting performance of broilers. Key Words : Broiler, acute heat stress, environmental enrichment, physical stress, performance criterions, welfare, stress physiology.