Derilerde yağ kusmasına neden olan faktörlerin kromatografik yöntemlerle araştırılması
An investigation of factors caused fatty spue appeared leather surfaces by chromatographic methods
  1. Tez No: 202085
  2. Yazar: GÖKHAN ZENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAN AFŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deri Mühendisliği, Leather Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yag kusması, dogal yag, GC ve NMR, SEM, Fat spue, natural fat, sheep skin, NMR, SEM
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Yag kusması; özellikle mamul derilerde görülen ve derilerin deger kaybına neden olan en önemli kusurlardan biridir. Problemin kaynagı olarak dogal hayvansal yagların türü, yaglama maddeleri, yag gidermede kullanılan emülgatörler ve uygun olmayan islem kosulları gösterilmekle beraber, asıl neden hakkında net bir bilimsel açıklama bulunmamaktadır. Arastırmada dogal yag oranı yüksek rlanda koyun derileri kullanılmıstır. Birinci grup derilere yag giderme ve yaglama islemi yapılmamıs, ikinci ve üçüncü grup derilere ise yag giderme yapılmıstır. kinci gruba yaglama islemi yapılmadan, üçüncü grup deriler ise %3,5,7 yag emülsiyonu verilerek islenmistir. Dogal yag örneklerinin yapısal özelliklerini ortaya koymak için; yaglamadan önce ve sonra asit ve iyot sayısı, yogunluk, refraktif indeks ile termal testleri yapılmıstır. Ham derilerden yag giderme islemine geçmeden önce ve sonra SEM görüntüleri alınmıs, NMR ve GC analizleri yapılarak kusma olayına neden olan bilesenler arastırılmıstır. Palmitik ve stearik asitlerin ana sorumlu oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
The fatty spue is one of the most frequently defects appearing on finished leathers especially for sheep skins. Origin of this problem is due to insufficient degreasing process, present of excess residual natural fat in leather, quantity and quality of fatliquoring material added during fatliquoring process and faulty fatliquoring techniques. It is not easy to identify this problem during wet processes and finished leather. In this research, Irish ovines which known as their high natural fat content were used. First group was processed without degreasing and fatliquoring. Second and thirds ones were degreased, second group was processed without fatliquoring but thirds were fatliquored by 3-5-7% emulsified fat. Some physical characteristics and chemical analysis of natural and emulsified fats were found out such as density, acid, iodine and refractive indexes values. Visual images of crosssection and surface areas of the skins were investigated by SEM micrograph from raw material to the leather. TGA and NMR and GC analysis were performed for determination of the fatty acids components caused to fatty spue. Palmitic and stearic acids were found as main responsibles.