Kalsiyum aljinatta immobilize edilmiş Aureobasidium pullulans P56 hücreleri ile pullulan üretiminin optimizasyonu
Optimization of pullulan production using Ca-alginate immobilized Aureobasidium pullulans P56
- Tez No: 202096
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEKTA GÖKSUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Gıda Mühendisliği, Biotechnology, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pullulan, polisakkarit, kalsiyum aljinat, immobilizasyon, A pullulans, Cevap Yüzey Yöntemi, Pullulan, polysaccharide, calcium alginate, immobilization, A pullulans, Response Surface Methodology
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tezde, kalsiyum aljinatta immobilize edilmis A.pullulans P56 susu ile sentetik besiyeri ortamında kesikli ve tekrarlanan kesikli fermentasyon sistemleri kullanılarak pullulan üretimi arastırılmıstır. En yüksek pullulan konsantrasyonu (19.52 g/l) % 2 sodyum aljinattan elde edilen 2.0-2.4 mm çapındaki boncuklarla elde edilmistir. Fermentasyon sonunda toplam hücre popülasyonunun % 82.6 kadarını boncuklarda tutuklanan hücrelerin olusturması nedeni ile pullulan üretiminin önemli bir kısmının immobilize haldeki hücreler tarafından gerçeklestirildigi belirlenmistir. Fermentasyon ortamındaki pullulan oranı toplam polisakkaritin % 84.5'i kadardır. Tekrarlanan kesikli üretimlerde kalsiyum aljinat boncukları 6 kez önemli aktivite kayıpları ve deformasyon olmadan kullanılmıstır. VI Fermentasyon parametreleri olan pH, karıstırma hızı ve inkübasyon süresinin (28°C) pullulan konsantrasyonu üzerine etkilerini incelemek için Cevap Yüzey Yöntemi kullanılmıstır. statistiksel analiz sonuçları her durum için model uyumunun iyi oldugunu göstermistir. pH, karıstırma hızı ve inkübasyon süresinin pullulan konsantrasyonu üzerine güçlü dogrusal bir etkiye sahip oldugu görülmüstür. Proses için belirlenen optimum kosullarda (pH 7.31, karıstırma hızı 191.5 rpm, inkübasyon süresi 101.2 saat) 21.07 g/l maksimum pullulan konsantrasyonunu elde edilmistir. Bu degerler, deneysel verilerin model esitligine uyumu ile elde edilmistir. Kalsiyum aljinatta immobilize edilmis hücreler kullanılarak gerçeklestirilen pullulan üretiminde, proses degiskenleri arasındaki etkilesimleri saptamak ve optimize etmek için Cevap Yüzey Yönteminin kullanılabilecegi sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the production of pullulan from synthetic medium by A pullulans P56 immobilized in Ca-alginate beads was investigated using batch and repeated batch fermentation system. The highest pullulan concentration (19.52 g/l) was obtained with 2.0-2.4 mm beads prepared from 2 % sodium alginate solution. Pullulan production was mainly accomplished by immobilized fungal cells since leaked cells in the fermentation medium comprised 17.4 % of the total fungal population at the end of the fermentation. The pullulan proportion was 84.5 % of the total polysaccharide in the fermentation medium. The gel beads produced pullulan for six consecutive batch fermentations without activity loss and deformation. Response surface methodology was used to investigate the effects of the three fermentation parameters (pH, agitation speed and incubation time) on the concentration of pullulan. Results of the statistical analysis showed that the fit of the modelwas good in all cases. Agitation speed, pH and incubation time had a strong linear effect on pullulan VIII production. The maximum pullulan concentration of 21.07 g/l was obtained at the concentrations of the process variables (pH 7.31, agitation speed 191.5 rpm, incubation time 101.2 h). These values were obtained by fitting the experimental data to the model equation. The response surface methodology was found to be useful in optimizing and determining the interactions among process variables in pullulan production using Caalginate immobilized cells.