Vesikalık fotoğrafların sınıflandırılması için özellik ölçütleri üzerine kıyaslamalı bir çalışma
A comparative study of feature metrics for classification of human passport photos
  1. Tez No: 202097
  2. Yazar: SİNEM ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: MUVIS, Başlıca Bileşenler Çözümlemesi, Doğrusal Ayrıştırma Çözümlemesi, Hiyerarşik Hücresel Ağaç, yüz resimlerinin sınıflandırılması, MUVIS, Principal Component Analysis, Linear Discriminant Analysis, Hierarchical Cellular Tree, classification of face phot
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüzde, özellikle internet kullanımının yaygınlaşması ile, geniş boyuttaki çokluortam veritabanlarının etkili bir şekilde yönetilmesi önem kazanmıştır. Bu sebeple, etkili bir çokluortam yönetimi için çeşitli, çokluortam verilerinden öznitelik çıkartma, veritabanı indeksleme ve çokluortam verisi sınıflandırma uygulamaları geliştirilmiştir. Bu tez çalışmasında, literatürde yüz tanıma probleminin çözümü için kullanımına sıkça yer verilmiş olan Başlıca Bileşenler Çözümlemesi ve Doğrusal Ayrıştırma Çözümlemesi öznitelik çıkartma yöntemleri, etkin bir indeksleme yapısı kullanan MUVIS çoklu ortam indeksleme sistemine entegre edilmiş ve vesikalık fotoğraflardan oluşan bir resim veritabanı üzerinde bu yöntemler ile, MUVIS sisteminde mevcut olan Gabor Filtresi öznitelik çıkartma yönteminin sınıflandırma performansı karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to widespread use of the Internet, efficient management of multimedia databases has attracted many researchers. Variety of techniques including database indexing, classification and feature extraction are developed. In this thesis, Principal Component Analysis (PCA) and Linear Discriminant Analysis (LDA) methods that have been widely used for face recognition problem in literature, are integrated to MUVIS, a multimedia indexing and classification system with an effective indexing structure. PCA and LDA are integrated into MUVIS and their classification performance on a human passport photo database is compared with that of Gabor Filter that already exists in MUVIS.