Gönen Çayı'ndaki (Balıkesir) tatlısu kolyozu [Chalcalburnus chalcoides (güldenstaedt, 1772)] populasyonunun bazı biyolojik özelliklerinin incelenmesi
Analysing some biological characteristics of freshwater chub mackerel [Chalcalburnus chalcoides (güldenstaedt, 1772)] in Gönen Stream (Balıkesir)
- Tez No: 202104
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN BALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik özellikler, Chalcalburnus chalcoides, Gönen Çayı, Biological properties, Chalcalburnus chalcoides, Gönen Stream
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
Bu çalısmada, Mayıs 2003 döneminde Gönen Çayı'ndan yakalanan 190 adet Chalcalburnus chalcoides(GÜLDENSTAEDT, 1772) üzerinde yapılan yas-esey kompozisyonu, boy-agırlık dagılımı, yas-boy, yasagırlık, boy-agırlık iliskileri, yumurta sayıları gibi biyo-ekolojik özellikleri saptanmıstır. Chalcalburnus chalcoides populasyonunun %43,68'ini disi bireylerin, %56,32'sini ise erkek bireylerin olusturdugu belirlenmistir. Populasyondan alınan örnekler arasında maksimum III yasa kadar birey saptanmıs ve bireylerin çatal boyunun 6,1-16,0 cm, total agırlıgının ise 2,5-54,6 g arasında degistigi belirlenmistir. Yumurta sayılarının 1929- 65472 arasında degisim gösterdigi bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, bio-ecological charactestics like age-sex composition, length-weight distribution, age-length, age-weight, length-weight relations, and egg-quantities of Chalchalburnus chalcoides (GÜLDENSTAEDT, 1772) which was caught from Gönen stream in May, 2003 has determined. The percentage of Chalcalburnus chalcoides was determined %43,68 for females and %56,32 for males. Maximum III age individual has determined in the examples that are taken from the population and individuals? swallow tail lengths change between 6,1 to 16,0 cm, weights change between 2,5 to 546. Their egg-quantities change between 1929 to 65472.