Alabalık spermlerinin kısa süreli muhafaza koşullarına adaptasyonu
Adaptation of trout sperm to the short term cryopreservation conditions
- Tez No: 202103
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ CANYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Alabalık, sperm, muhafaza, sperm koruyucu, payet, buz, kuru buz, sıvı azot, Trout, sperm, cryopreservation, cryoprotectant, straw, ice, dry ice, liquid nitrogen
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Tez kapsamında, Manisa ve Tire'deki alabalık isletmelerinden temin edilen alabalıklardan elde edilen spermin 0 oC'deki buz ile kısa süreli muhafaza kosullarına adaptasyonu yöntemi incelenmistir ancak spermlerde hareketlilik görülmemistir. Fethiye'de fotoperiyot uygulayan bir alabalık isletmesindeki arastırmada, 0 oC'deki buz üzerinde bekletilen spermlerde yaklasık 5 saatlik süre boyunca hareketlilik gözlenmis fakat daha sonra denenen kuru buz ile sperm muhafaza yönteminde sperm hareketliligi görülmemistir. Tüm bu arastırmalar sonucunda spermlerin hareketli olmamasının en önemli sebebinin genetik sorunlar ve ülkemize çogunlukla yabancı ülkelerden gelen yumurta ve yavrularda gerçek anlamda saf erkek bireyler bulunmaması oldugu kanaatine varılmıstır. Bu sebeple isletmelerin, kendi damızlık ünitelerini kurmaları gerektiginin altı çizilmis ve bireyleri kendilerinin yetistirmesi ile bu sorunların asılacagı gerçegi vurgulanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the adaptation to the short term cryopreservation conditions method with 0 oC ice of sperm which were taken from the trout farms in Manisa and Tire was examined but there wasn?t seen motility at sperms. In the research that was done in the trout farm which applied photoperiod in Fethiye, the motility of sperm at 0 oC ice had been observed during five hours but after that there wasn?t seen sperm motility at the tested sperm cryopreservation method with dry ice. In conclusion of all these researches, it has been thought that the most important reason of non motile sperms were the genetic problems and non pure males in really which were come to our country mostly from foreign countries. Because of this, the necessity about building of broodstock units by farm owners was underlined and the reality of solving the problems by the help of aquaculture of these fishes by farm owners, was emphasized.