Bükme ile şekillendirilen saclarda geri yaylanma davranışının incelenmesi
Springback behaviour of sheet metal that formed bending
- Tez No: 202109
- Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geliştirilmiş yüksek mukavemetli saclar, V-bükme, soğuk şekillendirme, geri yaylanma, Advanced high strength steels, cold forming, springback, crash simulation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Sac malzemelerin şekillendirilmesinde karşılaşılan en büyük problemlerden birisi de geri yaylanmadır. Günümüzde, avantajlarından dolayı kullanımı iyice yaygınlaşan geliştirilmiş yüksek mukavemetli saclar için bu problem üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmada en sık kullanılan şekillendirme yöntemlerinden birisi olan V-bükme operasyonunda elde edilen deney parçaları için, kalıp ve malzeme değişkenlerine bağlı olarak geri yaylanma davranışı incelenmiştir. Kalıp değişkeni olarak kalıp V açısı, erkek kalıp uç yarıçapı alınmıştır. Deneylerde malzeme değişkeni olarak üç tip sac malzemeden, üç ayrı hadde yönü alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In the automotive industry, according to new needs occurring in passenger safety,vehicle performance, and fuel economy, the usage of Advanced High Strength Steels (AHSS) is increasing day by day in this sector. With the usage of Advanced High Strength Steels , in addition to getting the advantage of strength increase, there are some disadvantages like decrease of materials cold formability and increase in the action of springback. In this study, cold forming and springback simulations have been realised using different materials on the chosen sample piece. Using different kinds of steel materials in the simulations, conduct of contact pressures, formability and springback have been compared.