Servis ile etmen entegrasyonu için bir planlama modülü tasarımı ve gerçekleştirimi
The design and implementation of a planning module for service-agent integration
- Tez No: 202110
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ DİKENELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Anlamsal servisler, etmenler, çok-etmenli sistemler, planlama, Semantic services, agents, multi-agent systems, planning
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Daha esnek ve devingen iş süreci tümleşimine ve otomasyonuna olan küresel ilgi servise-yönelik hesaplama, anlamsal teknoloji ve zeki çoketmenli sistemler arasında bir yakınlaşmaya sebep olmuştur. Serviseyönelik hesaplama ve anlamsal teknolojinin yakınlaşması anlamsal veb servisleri kavramını ortaya çıkarmıştır. Dağıtık İnternet ortamında çalışan özerk etmenler anlamsal veb servislerini anlamsal tanımları sayesinde otomatik olarak keşfedebilen, yönetebilen ve çalıştırabilen dağıtık uygulamalardır. Ancak anlamsal veb servislerini kullanması kaçınılmaz olan etmenlerin servislerle arasında bazı birlikte işlerlik sorunları bulunmaktadır. Bu tezde, bu birlikte işlerlik sorunlarının çözümüne yönelik bir mimari ortaya konmuş ve bu mimarideki etmenlerin iç yapıları (planlama yapıları) tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The global trend towards more flexible and dynamic business process integration and automation has led to a convergence of interests between service-oriented computing, semantic technology, and intelligent multi-agent systems. The convergence of service-oriented computing and semantic technology deduced the concept of semantic web services. Autonomous agents that reside on the distributed Internet environment are programs which can automatically discover, orchestrate and invoke semantic web services using their semantic descriptions. But there exist some interoperability problems between agents, whose making use of semantic web services is inevitable, and services. In this thesis, an architure is introduced and the internals (planning structures) of the agents within this proposed architecture is designed as a solution for these interoperability problems.