Akdeniz kıyı yengecinin (Carcinus aestuarii) midye (Mytilus galloprovincialis) populasyonu üzerine etkileri
Impacts of Mediterranean shore crab (Carcinus aestuarii) on black mussel (Mytilus galloprovincialis) population
  1. Tez No: 202111
  2. Yazar: MEHMET GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR LÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Çift kabuklu, midye, Mytilus galloprovincialis, avcı, yengeç, Carcinus aestuarii, Bivalve, mussel, Mytilus galloprovincialis, prey, predator, crab, Carcinus aestuarii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada Akdeniz kıyı yengecinin (Carcinus aestuarii), kara midye (Mytilus galloprovincialis) üzerine olan predatör baskısı farklı laboratuar şartları altında araştırılmıştır. Kurulan denemelerde, avcı olarak 40,8 ± 1,3 mm karapas genişliğine sahip C. aestuarii bireyleri, av olarak da 20, 30, 40, 50, 60 mm kabuk uzunluğuna sahip midyeler kullanılmıştır. Kriter olarak midye adedi alındığında C. aestuarii' nin, 20 mm boyundaki midyeleri daha çok tükettiği görülmüştür. 6 ? 22 °C su sıcaklığı aralığında kurulan denemeler yengeçlerin düşük sıcaklıklarda daha yüksek miktarda midye tükettiğini göstermiştir. Denemelerin sonuçlarına göre, 36,7 gr ağırlığındaki bir yengeç 24 saatlik bir sürede, sıcaklığa bağlı olarak 6,5 ila 11,8 gr orta boy (40 mm) midye tüketmektedir. VII Kurulan yetiştiricilik simülasyonu denemelerinde, yengeçlerin yetiştiricilik koşullarında da deney düzeneklerinde tükettiklerine yakın miktarlarda midye tükettikleri görülmüştür. Tüketim midyelerin kabuğunun kırılarak ete ulaşılması şeklinde olmaktadır. Yengeçler, genellikle midye boyuna bağlı olarak değişkenlik gösteren, posteriör bölgenin parçalanması, posteriör bölgenin kesilmesi ve ventral bölgenin parçalanması şeklinde üç farklı kabuk kırma metodu kullanarak midyeyi tüketmektedirler.
Özet (Çeviri)
In this study, the predator domination of the mediterranean shore crab (Carcinus aestuarii) on black mussels (Mytilus galloprovincialis) have been investigated under the different laboratory conditions. In the set up of experiments, crabs as the predator individuals which have 40,8-1,3 mm carapace width are used, and as the prey individuals have 20,30, 40, 50, 60 mm shell-length are used. Crabs have eaten up more mussels having 20 mm length when the criteria is the mussel quantity. When the criteria is weight, the crabs have eaten up more mussels having 40 mm length. The experiments made at between 6-22 °C water temprature are shown that, crabs eat more mussel at low temperature. According the results of the experiments, any crab has 36,7 g weight can eat 6,5-11,8 g medium size mussels (40 mm), along 24 hours duration, depending on the water temperature. XI The eating up occurs with breaking the shells of mussels and getting out the meat. Depending on mussel length the crabs eat up the mussels with using three different crashing shell methods which are breaking of posterior area shell, cutting of posterior area shell and breking into pieces of ventral area shell.