Çipura (Sparus aurata , linneaus , 1758) spermlerinin kısa süreli korunumu ve yoğunluk, hacim, hız, konsantrasyon-ebeveyn ilişkilerinin araştırılması
Preservation of gilthead seabream spermatazoa (Sparus aurata linneaus , 1758) in short term and examining the relations of density, volume, velocity, concentration-parent
- Tez No: 202119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Çipura (Sparus aurata), sperm, hacim, konsantrasyon, hız, Gilthead seabreams (Sparus aurata), spermatazoa, volume, concentration, velocity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ekim 2006'da zmir ili Balıklıova beldesinde bulunan bir üretim çiftliinden temin edilen çipuralardan alınan sperm örnekleri 0 oC'de buz içinde muhafaza edildikten sonra her altı saatte bir faz kontras tip mikroskopta incelenmitir. Çalımada sperm muhafaza süreleri, hız, konsantrasyon, meristik karakterler ve sperm hacmi ile ilgili datalar elde edilmi ve bu sonuçlar ebeveyn ile ilikilendirilmitir. Denemelerde kullanılan balıkların aırlıklarının deiim aralıı 405-625 g, boylarının deiim aralıı ise 25-37 cm olarak tespit edilmitir. Sperm hacmi 3.1-8.3 ml.kg-1 arasında bulunmutur. En youn konsantrasyon 5.35x109 spz.ml-1 ile 2 numaralı denekte, en düük sperm konsantrasyonu 0.16x109 spz.ml-1 ile 24 numaralı denekte tespit edilmitir. Çalıma süresince tüm denek ve zamanlarda ba boyuna endeksli en yüksek hız 35.5 ba boy.sn-1 (210.16 ?m.sn-1), en düük hız 2.6 ba boy.sn-1 (15.39 ?m.sn-1 ) olarak saptanmıtır. Çalıma toplam 126 saat sürmütür. En kısa muhafaza süresi 26-50 saat arasında, en uzun muhafaza süresi 126-150 saat arasında tespit edilmitir.
Özet (Çeviri)
After the spermatazoa samples of gilthead seabreams are preserved in ice of 0oC, which are obtained from in zmir Balıklıova in October 2006, they are observed with a phase contrast microscope in each six hours period. In the study, the data about the speed, concentration, volume and preservation durations of the preserved spermatazoa are obtained and the results are related with the parent. The fish used in the experiments vary 405-625 gramms of weight and 25-37 centimeters of length. The spermatazoa volume is detected as 3.1-8.3 ml.kg-1. the maximum concentration value is observed as 5.35x109 spz.ml-1. in tube 2 and the minimum concentration value is observed as 0.16x109 spz.ml-1 in tube 24. During study, all experiment and on times indexed to headlength of highest speed values are determined as 35.5 headlength.sn-1 (210.16 ?m.sn-1), lowest speed values are determined as 2.6 headlength.sn-1 (15.39 ?m.sn-1 ). The study has taken 126 hours to accomplish and the shortest preservation time is detected as an interval of 26 ? 50 hours, where the longest preservation time is detected as an interval of 126 ? 150 hours.