Antropojenik baskıların neden olduğu alan kullanımı değişimlerinin CBS ve uzaktan algılama tekniği ile incelenmesi: Balçova-Güzelbahçe hattı kıyı kesimi örneği
Changes in land usage based on anthropogenic pressures analysis by GIS and remote sensing techniques: Case of Balçova-Güzelbahçe shore line
  1. Tez No: 202118
  2. Yazar: HANDAN ÖZKASAP ÇAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR TÜRKYILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: CBS, Uzaktan Algılama, Kıyı Alanları, Alan Kullanımı, GIS, Remote Sensing, Coastal Land, Land Use
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu tez çalışmasında, birçok olumsuzluğun ortadan kalkması ya da oluşmaması adına kıyı alanlarında antropojenik baskıların neden olduğu alan kullanımı değişimlerinin incelenmesi ve belirlenmesi amaçlanmıştır. Hava fotoğrafları ve uydu görüntüsü ile CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) ve Uzaktan Algılama Tekniğine dayanılarak yapılan bu araştırmada, Balçova-Güzelbahçe hattı kıyı kesiminde antropojenik baskıların neden olduğu alan kullanımındaki yaklaşık son 50 yıllık süreçteki değişimler araştırılmış ve hatalı alan kullanımları ile birlikte değişen arazi örtüsü saptanmıştır. Araştırma alanının önemi düşünüldüğünde, ekosistemin korunması hedeflenirken diğer yandan ekonomik gelişmenin devam edebilmesi adına gerekli planlama çalışmaları için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, in order to alleviate the negative effects or to stop it from happening in the first place, an analysis and identification of changes of usage because of anthropogenic pressures analysis in shore line. This analysis has been based on air photographs through the usage of the GIS and remote sensing techniques, changes in the region of Balcova-Guzelbahce shore line bacause of anthropogenic pressures in the last 50 years has been analysed. Changes because of unsuitable land use and land cover of the area has been determined. As the importance of this research area is considered, some proposals have been put forward for needed planning projects to protect the eco-system in the one hand and sustain the economic development on the other.