Balık yemlerinin ve yem hammaddelerinin kalitesinin mikroskobik yolla incelenmesi
Microscopy of fish feed and fish ingredients quality
  1. Tez No: 202122
  2. Yazar: DENİZ ERGEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSUN FIRAT KOP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Balık yemleri, kalite kontrol, yem hammaddesi, mikroskobik inceleme, Fish feed, quality control, feed ingredients, feed microscopy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Karma yemlerin kalite kontrolü, yalnızca her hammaddenin belirlenen standartlara uygunluğunun araştırılması değil, aynı zamanda bu hammaddelerin depolamadan yem yapımına kadar olan süredeki kalitelerinin takibini içermektedir. Kalite kontrol, karışım işleminden karma yemin depolanmasına kadar devam etmektedir. Yem endüstrisindeki tüm bu karmaşık işlemlerin amacı artan talebi karşılamaktır. Yemlerin mikroskobik incelenmesi, formüle edilmiş yemlerin ve yem hammaddelerinin kalitesini arttırmak için yapılan bu karmaşık işlemlerden biridir.Hammadde kaynağını bilmek, yem üreticisi için kaliteli yem üretmek adına bir avantaj olmaktadır.Yemlerin mikroskop altında incelenmesi, hammadde ve yem kalitesini tayin etmek için ideal bir yöntemdir. Bu tezde, yem hammaddelerinin ve üretilen yemlerin kalitesinin mikroskobik yolla incelenmesinin önemi ve bu konuda yapılan incelemeler ele alınmıştır. Ayrıca yem hammaddelerinin ve üretilen yemlerin kalitesi kontrolünün önemi ve yemlerin kimyasal analizleri konusuna da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Quality control in the compound feed ındustry not only ınvolves the verification of quality standarts established for each feed ingredients as it is received into storage in the mill, but also involves the close monitoring of the quality of ingredients through the period of storage prior to usage and during its processing. Quality control continues as ingredients are merged during the mixing process and as they finally go into storage as compound feed. The complex infrastructure supporting all these activities, particularly the formule feed industry, is constantly expanding and adjusting to meet demands. Feed microscopy is one of those support areas that is critical to maintaining quality aquaculture feed ingredients and formula feeds. Knowledge about an ingredient source allows a feed manufacturer to take advantage of price differentials without risking the quality of their feed. Feed microscopy is ideal technique to asure the quality of ingredients and formula feeds in a rapid expedient manner. In this thesis, the importance of microscopy of finished feeds and feed ingredients quality, the importance of quality control feed ingredients and formula feeds and routine chemical analyses of feeds has been studied.