Balık üretim tesislerinin Posidonia oceanica deniz çayırı topluluğu üzerine etkileri
Effects of fish farming on Posidonia oceanica seagrass meadows
  1. Tez No: 202231
  2. Yazar: HÜLYA KELEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERRİN DURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: P.oceanica, Balık üretim tesisi, çevresel etki, organik atık ve su kalitesi, P . oceanica, Fish Farming, Enviromental Impact, Organic Waste and Water Quality
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Botanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma, 2007 yılının kış ve ilkbahar mevsimlerinde Balıklıova Üretim Alanı (U), bu alanın 300-400 m uzağında Referans (R) ve pek çok çevresel etkilerden ve kirlilikten uzak, kontrol olarak seçilmiş bir diğer istasyon olan Gümüldür'de (K) yapılmıştır. Bitki örnekleri, 5 m, 10 m ve 22 m derinliklerden toplanmıştır. İstasyonlarda fizikokimyasal parametrelerden sıcaklık, ışık, çözünmüş oksijen, pH, tuzluluk, nitrit, nitrat, amonyum, fosfat ve silikat değişimlerine bakılmıştır. Toplanan P. oceanica örneklerinde toplam yaprak, rizom ve epifit biyokütleleri ölçülmüştür. Bitkilerin alt limitleri üretim alanında 12 m derinlikte son bulurken, referans alanında 22 m'de, kontrol alanında ise bitkiler daha alt derinliklere kadar devam etmektedir. Üretim alanındaki toplam bitki sayısı referans alanında ve kontrol alanındaki bitki sayısından daha azdır. Toplam biyokütle ve toplam yaprak alan indisi değeri en düşük, üretim tesisinde (etkinin en yoğun olduğu yer), en yüksek değerler ise kontrol alanında kaydedilmiştir. Eldeki bulgulara dayanarak, tesislerin belirgin bir ötrofizme neden olduğu, ancak, Balıklıova referans alanı ile üretim alanındaki değerlerin yakın olmasına bağlı olarak bu etkinin balık VI üretim tesislerinden ziyade İzmir Körfezi'nin global kirliliğinden kaynaklandığı söylenebilir. Etki düzeyinin işletme kapasiteleri ile ilgili olduğu, çalıştığımız tesisin ise, küçük bir işletme olması nedeniyle kafes altlarının dışında, daha büyük ölçekli işletmelere oranla nispeten önemli etki yaratmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is performed in 2007 winter and spring, in the Balıklıova Production Area (U), in the Balıklıova- Referance Area (R) 300-400 m far from production area, and in Gümüldür another station chosen as Control Area (K), which is far from enviorenmental effects and filthies. Plant samples were collected from 5m, 10m and 22m depths. At the stations, physicochemical parameters such as temperature, light, dissolved oxygene, pH, salinity, nitrite, nitrate, ammonium, phosphate and silicate level changes were measured. Total leaf, rizom and epifit biomass in the collected P. oceanica samples are measured. It is observed that the lower limit of the plant is 12 m deep in the Production Area, whereas it is 22 m in the Reference Area, and even deeper in the Control Area. The total amount of plants in production area is less than the amount of plants in Referance and Control Area. The minimum total biomass and leaf area index values are recorded in the Production Area, where the impact is the strongest, and the maximum values are recorded in the Control Area. Depends on the present data, we could said that facilities cause ötrofizm, but our referans area and production area results were the same because of global pollutions of İzmir Bay. Effect level is depend on the capacity of facility. Because of our facility is small VIII scale, only under cages are effected. Our results have compared big scale facility, we could say that effect not important.