Kastamonu ilinde bulunan alabalık yetiştiricilik tesislerinin teknik özellikleri ve sorunları
Tecnical specifications and problems of trout breeding facilities of Kastamonu province
  1. Tez No: 577074
  2. Yazar: BARIŞ İHTİYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ELP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Kastamonu alabalık tesisleri, balık yetiştiriciliği, yapısal özellikler, su ürünleri çiftlik sorunları, Rainbow trout, trout breeding, Kastamonu trout farms, stuctural and economic analysis, problems of trout farms
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kastamonu ili sınırları içerisinde yer alan alabalık yetiştiricilik tesislerinin teknik özelliklerini ortaya koyarak sorunlarını belirlemek ve bunlara çözüm önerileri sunularak alabalık yetiştiriciliğinin gelişimini sağlamaktır. Bölgede toplam 10 adet tesis yer almaktadır. Bu tesislerden 6 tanesi ziyaret edilerek işletme sahipleri ve çalışanlarıyla yüz yüze görüşülmek suretiyle bilgi alışverişi yapılmış ve tesisin tüm bölümlerinin fotoğrafları çekilerek işletmenin mevcut durumu ve problemlerini ortaya koymaya yönelik veriler toplanmıştır. Kalan 4 tesisten 2 tanesi çok düşük kapasiteli olması sebebiyle ziyaret edilmemiştir. Diğer 2 tesis ise ziyaret edilmiş ancak tesis hakkında bilgi alınabilecek işletme sahibi veya sorumlu kişi bulunamamıştır. Araştırma kapsamında Kastamonu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verileri ve istatistiklerinden de yararlanılmıştır. Tüm bu bilgiler ışığında işletmelerin coğrafi konumları ve yerleşim alanları, arazi ve su durumları, yemleme ve yem temini, yetiştiricilik ve yavru üretimi, satış, pazarlama ve balık hastalıkları ile tesiste görülen tüm sorunlar incelenmiştir. Tesislerin geleceği hakkında tartışılmıştır. Bu çalışma kapsamında Kastamonu ili sınırları içerisinde yer alan 6 adet Gökkuşağı alabalığı üretim tesisleri ziyaret edilmiştir. Kastamonu ili ve ilçelerinde faal durumda bulunan alabalık tesisleri, karada beton ve toprak havuzlarda, baraj göllerinde ise kafeslerde yetiştiricilik yapmaktadır. Tesislerde çeşitli sorunlar tespit edilmiştir. Bunlardan bazıları; su debisinde ve sıcaklığında görülen mevsimsel değişimler, yüksek yem fiyatları, balık hastalıkları, yavru ve yumurta kayıpları, nitelikli ve bilinçli personel eksikliğidir. Teknik kapasite olarak yeterli görülen tesislerde gelir gider oranları incelendiğinde, karlılığın oldukça düşük kaldığı belirlenmiştir. Özellikle yüksek yem maliyetleri ve zaman zaman yaşanan pazar sorunları bu durumun ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Ayrıca Kastamonu ilinin uygun coğrafi konum, iklim, ekolojik ve teknik özellikleri ile yeterli ve uygun su kaynakları, alabalık üretim ve yetiştirme potansiyelinin artırılmasının mümkün olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out by the aim of determining the feasibilities, structural and bio-technical problems of aquaculture facilities in land in the Kastamonu. Total 10 fish farms licensed located in the fresh water, were determined. 6 farms of that 10 farms were visited and interviewed with their owner face to face, farms and pools were photographed additively. In this study, trout breeding facilities of Kastamonu Province, a suitable place for trout breeding, were evaluated. As a result of this evaluation, current status, capacities, and problems of trout breeding facilities were determined. Although total capacities of farms were 259,5 tons/year, the actual production was determined as about 166 tons/year. This results show that farms use almost 64% of their total capacities. It also determinated that ponds used in a productive manner and stock density was very low. Kastamonu has various problems in aqua-production such as catching, stock protecting, environment and pollution, input and support, industry and commerce, societal education and organisation, and adaptation and adjustments according to European Union. Some suggestions were provided to solve these problems and increase the capacity of trout breeding facilities.