Bursa ve Balıkesir illeri soğan üretim alanlarında bulunan Arthropod türlerinin saptanması ve önemli olanların yoğunluklarının belirlenmesi üzerinde çalışmalar
Determination of arthropod species in onion fields in Bursa and Balıkesir and studies on population dynamics of the important ones
- Tez No: 202255
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİMET SEMA GENÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sogan, Arthropod türleri, popülasyon degisimi, Bursa, Balıkesir, Onion, Arthropod species, population dynamics, Bursa, Balıkesir
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalısma 2004-2005 yıllarında Bursa ve Balıkesir illerinde soganlardazararlı Arthropod türlerinin belirlenmesi ve bunlardan önemli olan türlerinpopülasyon degisimlerinin incelenmesi amacıyla yapılmıstır.Faunistik çalısmalar ve popülasyon degisimi çalısmalarında gözlekontrol, örnek alma yöntemleri ve yapıskan tuzaklar kullanılmıs olup,sayımlar belirli periyodik aralıklarla yapılmıstır.Yapılan çalısmalar sonunda, soganlarda ekonomik öneme sahip olanzararlılardan Thrips tabaci Lind. inceleme yapılan tüm sogan arazilerinde,Ceutorhynchus suturalis Fabr. ise Karacabey, Yenisehir, Manyas, Gönen,Susurluk ve Bandırma ilçelerindeki sogan arazilerinde tespit edilmistir.Soganın ekilis zamanına baglı olarak T. tabaci Mustafakemalpasa veKaracabey ilçelerinde Mayıs, Haziran, Temmuz aylarında en yüksek düzeyeulasmaktadır. C. suturalis ise Karacabey'de Nisan, Mayıs, Yenisehir'de iseMayıs ayında en yüksek seviyeye ulasmıstır. Ayrıca Mustafakemalpasa veKaracabey ilçelerinde Sogan psillidi Bactericera tremblayi Wagn. tespitedilmistir. Bu türlerden C. suturalis Balıkesir ve Bursa ili için, B. tremblayi iseBursa ili için yeni kayıttır. Ayrıca, bu çalısmada predatör türlerden Coleopteratakımı Coccinellidae familyasından Coccinella septempunctata L., Adoniavariagata Goeze, Psyllobora vigintiduopunctata L., Propyleaquatuordecimpunctata L., Diptera takımı Syrphidae familyasından Metasyrphuscorollae Fabr. tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted between 2004 and 2005 in Bursa andBalıkesir in order to determine the arthropod species of onion and to investigatethe population dynamics of the important ones.In faunistic studies and/ or in population dynamics studies, visual control,sampling methods, yellow and blue sticky visuel traps were used and countingwas performed periodically.As a result of these studies, Thrips tabaci Lind. was found all onion fieldsthat was investigated. Ceutorhynchus suturalis Fabr. was determined inKaracabey, Yenisehir, Manyas, Gönen, Susurluk and Bandırma towns. T. tabacipeaked in May, June, July in Mustafakemalpasa and Karacabey, C.suturalispeaked in April, May in Karacabey in May in Yenisehir. However Bactericeratremblayi Wagn. was determined in Mustafakemalpasa and Karacabey andC.suturalis was first report in Karacabey and Bursa, B.tremblayi was also firstreport in Bursa. In addition there were some natural enemies; Coccinellaseptempunctata Linn., Adonia variagata Goez., Psyllobora vigintiduopunctataLinn., Propylea quatuordecimpunctata L., in belonging to Coccinellidae family ofColeoptera order and Metasyrphus corollae Fabr. in the family Syrphidae inDiptera order.