Wind and swell wave climate for Turkish coasts of the Aegean and Mediterranean sea
Ege ve Akdeniz'de rüzgar ve soluğan dalga iklimi
  1. Tez No: 202254
  2. Yazar: SAYGIN KEMAL DEREBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEVDET YALÇINER, DR. IŞIKHAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Marine Science, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar Dklimi, Solugan Dalga Dklimi, Ege Denizi ve Akdeniz, Solugan Dalga Yayılımı, Wind Climate, Swell Climate, Aegean and Mediterranean Sea, Swell Propagation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Rüzgar kaynaklı dalgaların önemli bir kesimini olusturan solugan dalgalar, balıkçı barınakları ve küçük deniz araçları üzerinde önemli etkilere sahiptir. Solugan dalga iklimi balıkçı barınakları ve küçük limanların tasarımında önemli yere sahiptir. Bununla beraber Türkiye kıyılarında solugan dalga iklimi iyi bilinmemektedir. Bu çalısmanın amacı Türkiyenin Ege Denizi ve Akdeniz kıyılarındaki solugan dalga ikliminin açıga çıkarılmasıdır. Bu amaçla ECMWF (Avrupa Orta Vadeli Tahminler Merkezi) tarafından 72 ay süreli veri saglanmıstır. Elde edilen veri Türkiye'nin Ege Denizi ve Akdeniz kıyıları boyunca seçilen yirmibir bölgede incelenmistir. Her bölge için rüzgar ve solugan dalga gülleri, belirgin dalga yüksekligine karsılık ortalama ana solugan dalga periyodu iliskisi, en yüksek degerler istatistigi analizi ve loglineer toplam dagılımları sunulmustur. Sonuçlar göstermektedir ki, Akdeniz kıyılarında solugan dalga aktivitesi ve siddeti daha yüksektir. Uç solugan dalga olayları incelendiginde solugan dalgaların kısa sürede olusup kayboldukları görülmüstür. Bu nedenle ECMWF tarafından saglanan 12 saat aralıklı veri solugan dalgaların olusumunu ve dagılımını incelemek için yeterli olamamaktadır. Belirgin dalga yüksekligine vii karsılık ortalama ana solugan dalga periyodu iliskisi grafikleri ve solugan dalga periyodu analizleri sonucunda Türkiyenin batı ve güney kıyılarında solugan dalga periyodunun 11 saniyeye ulastıgı görülmüstür.
Özet (Çeviri)
The swell waves which are an important component of wind generated waves have significant effects on small craft and fisheries. The swell wave climate has an important role in the design and operation of fishing harbors and harbors for small craft. Despite this fact the swell wave climate is not well known for the Turkish coasts. The purpose of the present study was to identify the swell wave climate along the Aegean and Mediterranean Sea coastline of Türkiye. For this purpose wind and swell wave data for a 72 months period is obtained from ECMWF for the analysis. And the data are analyzed for twenty one locations selected along the Turkish coast. For every location the wind and swell wave roses, significant swell wave height versus Mean period of primary swell relations, extreme probability distribution and log-linear cumulative probability distribution are presented. Also some extreme swell events in the Aegean and Mediterranean Sea occurred in the data period are presented for a better understanding of generation and propagation of swell waves. v The results showed that the swell wave activity and severity is higher in the Aegean and Mediterranean Sea coastline of Türkiye. The investigation of extreme swell events provided that the swell waves occur and diminish in a relatively short duration and the data available from ECMWF which is provided for 12 hour intervals is not sensitive to time enough for the investigation of swell wave occurrence and propagation. The significant swell wave height versus Mean period of primary swell relations and analysis on period of swell waves showed that the swell wave periods could reach up to 12 seconds in the Western and Southern shores of Türkiye.