Lif takviyeli marina kompozitlerin aşınma ve yorulma davranışının incelenmesi
Investigation of abrasion and fatigue behaviour of fiber reinforced marina composites
  1. Tez No: 202286
  2. Yazar: SALİH DOĞANAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ULCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cam lifi, Poliester Reçine, Yorulma Davranısı, Deniz Suyu, Glass fiber, Polyester Resin, Fatigue Behaviour, Sea Water
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Denizcilik sektöründe kullanımı gittikçe yaygınlasan cam lifi takviyeli kompozit malzemelerin bir takım özelliklere sahip olmaları gerekmektedir. Bu amaç dogrultusunda kullanılan malzemeler için ömür en önemli faktörlerden birisidir. Bu çalısmada cam lifi takviyeli poliester kompozitlerde farklı lif oranlarının ve deniz suyunun yorulma davranısı üzerinde etkisi incelenmistir. Çalısmada, takviyesiz, %1, %3 ve %6 olmak üzere dört farklı oranlarda takviyelendirilmis poliester reçine numuneleri deniz suyunda farklı periyotlarda tutulduktan sona 30 dakika süresince yorulma testine tabi tutulmus ve maksimum uzama ile uzama degisimi ölçülmüstür. Takviye oranına baglı olarak uzamada anlamlı bir degisim meydana gelmemisken; deniz suyunda bekletme süresi arttıkça uzama degeri düsmüstür.
Özet (Çeviri)
Glass fiber reinforced composites that has an increasing using in marine industry must have some properties. For the materials used for this aim, life time is one of the most important properties. In this study, the effect of immersing time in sea water and different volume ratios of glass fiber reinforced polyester resin on fatigue behaviour are investigated. With four different volume ratio glass fiber, non-reinforced, %1, %3, % 6, respectively, reinforced polyester resin samples are immersed in sea water for different periods and fatigued in 30 minutes and maximum extension and variation of extension are obtained. Although, there is no effect of reinforcment ratio on extension, extension value decreases by increasing of immersion time in sea water.