Kocaeli körfez deniz katı atıklarının geopolimer kompozit üretiminde değerlendirilmesi
Evaluation of Kocaeli gulf marine solid waste in geopolymer composite production
- Tez No: 977998
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜCTEBA UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Civil Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Geopolimerler, Katı atıklar, Lif takviyeli polimerler, Lifler, Sürdürülebilir çevre, Yapı malzemeleri, Çamur, İzmit Körfezi, Geopolymers, Solid wastes, Fiber reinforced polymers, Fibers, Sustainable environment, Building materials, Sludge, İzmit Bay
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Malzemeleri Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması kapsamında, yüksek fırın cürufu esaslı ve ikame malzemesi dip çamuru olan geopolimer kompozitlerin, mekanik ve durabilite özellikleri incelenmiştir. Dip çamuru, geopolimer kompozit üretiminde %25 oranında yüksek fırın cürufu yerine ikame edilerek kullanılmıştır. Bu çalışmada amaç, Kocaeli-İzmit körfezinde bulunan dip çamurunu geopolimer harç üretiminde değerlendirmektir. Dip çamurunun geopolimer kompozit içerisinde bağlayıcı malzeme olarak kullanılması ile çimentonun üretimi sonucu meydana gelen CO₂ salımını azaltmaktır. Aynı zamanda çimentonun üretimi sırasında ortaya çıkan enerji kaybını azaltmaktır. Çalışma, endüstriyel atıkların geopolimer kompozit içerisinde kullanılmasının yanı sıra dip çamurunun değerlendirilmesi açısından da sürdürülebilir ve çevreci bir araştırma niteliği taşımaktadır. Çalışma kapsamında kullanılan dip çamurları, İzmit Körfezi Doğu Baseni Çalışma sahasından getirilmiştir. Depolama alanından getirilen dip çamurları, öncelikle 105ºC etüvde yaklaşık olarak 72 saat kurutma işlemine ardından öğütücü cihazında öğütme ve sonrasında 90 mikron elek açıklığına sahip elekten eleme işlemine tabi tutulmuştur. Geopolimer harç numunelerinde alüminosilikat kaynağı olarak %75 oranında yüksek fırın cürufu ve %25 oranında dip çamuru kullanılmıştır. Alkali aktivatör olarak sodyum hidroksit ve sodyum silikat kullanılmıştır. Literatürde yapılan çalışmalar incelenerek, kullanılan sodyum hidroksit çözeltisinin konsantrasyonu 12 molarite olarak belirlenmiştir. Agrega olarak, standartlara uygun olan dere kumu kullanılmıştır. Eğilme ve basınç dayanımlarını artırmak amacıyla geopolimer harç üretimlerinde farklı çeşitlerde ve oranlarda lif takviyeleri yapılmıştır. Hacimce %0,4, %0,8 ve %1,2 oranlarında polivinil alkol (PVA), bazalt fiber ve mikro çelik lifler kullanılmıştır. Üretilen geopolimer harç numuneleri, bir gün boyunca 100ºC etüvde bırakılarak numunelere ısıl kür işlemi uygulanmıştır. Bir günün sonunda etüvden çıkarılan numunelere, deneylerin yapılacağı zamana kadar laboratuvar koşullarında kür işlemi uygulanmaya devam edilmiştir. Üretilen numunelere 28 günün sonunda; basınç ve eğilme dayanımı deneyleri, aşınma deneyi (böhme), ultrasonik ses geçirgenliği (UPV), kılcal su emme deneyi ve su emme deneyi yapılmıştır. Ayrıca geopolimer harç numuneleri 300ºC, 600ºC ve 900ºC olmak üzere yüksek sıcaklık etkisine maruz bırakılmıştır. Yüksek sıcaklık etkisine maruz bırakılan numuneler üzerinde de mekanik deneyler yapılmıştır. Yapılan deneyler sonucunda, en yüksek dayanım sonuçları polivinil alkol lifi içeren geopolimer numunelerinde elde edilmiştir. Referans üretiminden elde edilen 28 günlük dayanım sonucu 33,19 MPa'dır. Hacimce %1,2 polivinil alkol (PVA) lifi içeren serinin 28 günlük basınç dayanımı 44,19 MPa'dır. Üretimlerde PVA lifinin kullanılması referans üretimine kıyasla basınç dayanımını %33,14 artırmıştır. Bu durum, dip çamurunun geopolimer kompozitler içerisinde bağlayıcı malzeme olarak iyi bir mekanik performans gösterdiğini kanıtlar niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, mechanical and durability properties of geopolymer composites based on blast furnace slag and with bottom sludge as a substitute material were investigated. Bottom sludge was used as a 25% substitute for blast furnace slag in geopolymer composite production. The aim of this study is to evaluate the bottom sludge found in Kocaeli-İzmit Bay in geopolymer mortar production. The purpose of using bottom sludge as a binding material in geopolymer composite is to reduce CO₂ emissions resulting from cement production. At the same time, it is to reduce energy loss during cement production. In addition to the use of industrial waste in geopolymer composites, the study is also a sustainable and environmentally friendly research in terms of evaluating bottom sludge. The bottom sludges used within the scope of the study were brought from the İzmit Bay Eastern Basin Study area. The bottom sludges brought from the storage area were first subjected to a drying process of approximately 72 hours in a 105ºC oven, then to grinding in a grinding device and then to sieving through a 90 micron sieve. In the geopolymer mortar samples, 75% blast furnace slag and 25% bottom sludge were used as aluminosilicate sources. Sodium hydroxide and sodium silicate were used as alkali activators. By examining the studies in the literature, the concentration of the sodium hydroxide solution used was determined as 12 molarity. River sand, which is in accordance with the standards, was used as aggregate. Different types and ratios of fiber reinforcements were made in geopolymer mortar production in order to increase the flexural and compressive strengths. Polyvinyl alcohol (PVA), basalt fiber and micro steel fibers were used at ratios of 0.4%, 0.8% and 1.2% by volume. The produced geopolymer mortar samples were left in a 100ºC oven for one day and thermal cure process was applied to the samples. The samples were taken out of the oven at the end of one day and the curing process was continued to be applied under laboratory conditions until the time of the experiments. At the end of 28 days, the produced samples; compressive and flexural strength tests, abrasion test (Böhme), ultrasonic sound permeability (UPV), capillary water absorption test and water absorption test were performed. In addition, geopolymer mortar samples were exposed to high temperature effects at 300ºC, 600ºC and 900ºC. Mechanical tests were also performed on the samples exposed to high temperature effects. As a result of the tests, the highest strength results were obtained in geopolymer samples containing polyvinyl alcohol fiber. The 28-day strength result obtained from the reference production is 33.19 MPa. The 28-day compressive strength of the series containing 1.2% polyvinyl alcohol (PVA) fiber by volume is 44.19 MPa. The use of PVA fiber in production increased the compressive strength by 33.14% compared to the reference production. This proves that bottom mud shows good mechanical performance as a binder material in geopolymer composites.