Bursa ilinde bodur anaç ve klasik sistem elma yetiştiriciliğinin ekonomik analizi
The economic analysis of dwarf rootstock and classical system apple growing in Bursa
  1. Tez No: 202303
  2. Yazar: İBRAHİM EFECAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Elma, Klasik sistem, Fusetto, Dikey Kordon, üretim maliyeti, tesis maliyeti, Apple, Clasic system, Fusetto, Superspindle, producing cost, establishing cost
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Elma dünya üzerinde genis bir üretim alanına sahip bir meyvedir. Son yıllarda ise dünya elma yetistiriciliginde üretim ve yetistiricilik sistemleri açısından bir devrim yasanmaktadır. Daha önce klasik sistem dedigimiz standart agaçlardan klonal anaçlara geçis olarak yasanan elma yetistiriciligindeki yenilikler son 15 yılda ise üretimin ve kalitenin artırılarak daha az yerden daha çok ve daha kaliteli bir üretim amaçlayacak dogrultuda olmustur. Bir elma bahçesinde ilaçlama, budama hasat gibi yüksek maliyetler ancak isçiligin azaltılmasıyla azaltılabilir. Maliyetlerin azaltılması isletmelerde en önemli hedeftir. Bunu ise daha erken zamanda daha yüksek verime yatırma istegi takip eder. Bugün eskisinden çok daha agır olan masraflar ancak bu sekilde kısa sürede amorti edilebilir. klim olarak her çesit meyvenin rahatlıkla yetistirilebildigi ülkemiz için ihracat önemlidir. Bu amaç ancak diger üretici ülkelerle rekabet edecek kalite ve onlardan daha düsük maliyetle olacaktır. Bu tezde yukarıda anlatılan nedenlerle daha az maliyetli fakat daha geç ve daha az verimli standart sistem elma bahçeleri ile kurulum maliyeti yüksek fakat sistemine göre ilk yıldan itibaren bile ürün alınabilinen bodur sistem elma bahçelerinin karsılastırmalı analizi yapılmıstır. Analizler yapılırken tüm maliyet ve gelirler ayrıntılarıyla hesaplanmıstır. Çalısma sonunda bodur sistemlerin klasik sisteme göre çok karlı oldugu ve bodur sistemlerden ise superspindel sistemin ekonomik anlamda üretime ilk yıl geçmesinden dolayı ve de agaç sayısının fazlalıgından dolayı veriminde yüksek olması nedeniyle sistemler arasında ekonomik anlamda en karlı oldugu saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
Apple is a fruit that has very large production area in the world. In recent years, there are a lot of developments in growing and orchard planting systems. The developments that were transition from standart rootstocks to clonal rootstocks have become to supply more quantity and more quality with increasing producing and quality. In apple orchard, the high costs can be reduced in producing with making less values in thinning, pruning etc. Harvesting more quantity yields follow this aim. Today the costs that aren?t heavier before can be earn back like that in the shortest time. He exporting is very important for our country where all kinds of fruits can be grown. This aim can be successed with growing more guality fruits and with less costs than other countries. In this thesis, the analysis has been made between standart system with less cost but later producing yield and dwarf systems with more cost but earlier yield and more quantity. For the result of this working, it has been determined that dwarf plantation systems are more rantable than classical system and also superspindel system is the most rantable system because of the producing of first year and more yield than other systems in other years.