Esterleşme reaksiyon mekanizmalarında kinetik, katalitik ve termodinamik parametrelerin deneysel yöntemlerle izlenmesi ve irdelenmesi
Following and investigating of kinetic, catalytic and thermodynamic parameters with experimental methods in esterification reaction mechanisms
- Tez No: 202338
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CEBE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Esterlesme, kinetik, iyon degistirici reçineler, propiyonik asit, namil alkol, asetik asit, metil alkol, Esterification, kinetic, ion exchange resins, propionic acid, n-amyl alcohol, acetic acid, methyl alcohol
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Esterlesme reaksiyonlarının dönüsümlerinin yavas bir reaksiyon hızıyla ve tersinir reaksiyonların varlıgıyla sınırlı oldukları bilinmektedir. Reaksiyon hızını arttırmak için katı asit katalizatörlerinin kullanımı homojen asit katalizatörlere göre sahip oldukları avantajlar nedeniyle oldukça dikkat çekmektedir. Tasıyıcı iyon olarak katalizatör iyonunu içeren iyon degistirici reçineler kullanılarak homojen kataliz kabullenmesi yapılabilir. Çünkü reaksiyon mekanizması ve kinetik mertebe homojen katalizinkiler seklinde belirlenmistir. Bu çalısmada, metil alkol ile asetik asit ve n-amil alkol ile propiyonik asit arasındaki esterlesmeler model reaksiyon olarak seçilmistir. Çalısmanın amacı, ikinci mertebe homojen reaksiyona göre korele edilmis hız sabitlerine baglı olarak her bir model reaksiyonu analiz etmede kullanılan volumetrik, kromatografik ve refraktometrik metodların tekrarlanabilirlik sıralamasını belirlemektir. Ayrıca karıstırma hızı, katalizatör konsantrasyonu, tanecik büyüklügü, divinilbenzen içerigi, sıcaklık, mol oranı ve farklı katalizatör gibi reaksiyon hızını etkileyen önemli degiskenler çalısılmıstır. Makro gözenekli (Ambelyst-15) ve mikro gözenekli (Dowex 50W, Amberlite IR-120) reçine katalizatörleri için aktivasyon enerjileri, reaksiyon entalpi ve entropi degerleri hesaplanmıstır. Bu yöntemlerin duyarlılık sıralaması söyle belirlenmistir: volumetrik > kromatografik > refraktometrik. Ayrıca kurutulduktan sonra katalizatör olarak kullanılan reçineler arasında Dowex 50Wx2' nin mikro gözenekli olmasına ragmen en etkili reçine oldugu bulunmustur.
Özet (Çeviri)
Conversions for the esterification reactions have long been known to be limited by a slow reaction rate and the existence of reversible reactions. To accelerate the reaction rate, the use of solid acid catalysts has received great attention because of having advantages compared to homogeneous acid catalysts. Homogeneous catalysis can be accepted by using ion-exchange resins containing the catalyst ion as their counter ions. Because the reaction mechanisms and kinetic orders have been determined as those of homogeneous catalysis. In the present study the esterifications of acetic acid with methyl alcohol and propionic acid with n-amyl alcohol were chosen as model reactions. The aim of this study is to find that the reproducibility order of volumetric, chromatographic and refractometric methods used in analysis of the each model reaction according to rate constants correlated with a second-order homogeneous reaction. Furthermore, the important variables such as stirring speed, catalyst concentration, particle size, divinylbenzene content, temperature, mole ratio, different catalysts affecting the rate of the reaction were studied. The apparent activation energies, reaction enthalpies and entropy values were calculated for macroporous (Amberlyst-15) and microporous resin (Dowex 50W, Amberlite IR-120) catalysts. The sensitivity order of these methods was determined as follows: volumetric> chromatographic > refractometric. In addition that Dowex 50Wx2 was found the most effective one among the resins used as catalysts after being dried, although it is a microporous resin.