Sentetik katı koloidal yüzeylerin farklı ortamlardaki adsorbsiyon parametrelerinin incelenmesi
The examinition of adsorbtion parameters of synthetic solid coloidal surfeces in different medium
- Tez No: 202348
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CEBE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Reaktif Boyarmadde, Asit Boyarmadde, Adsorbsiyon, Viskon plik, Reactive Dye, Acid Dye, Adsorption, Celulose Fibre
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Çalısmamızda adsorbsiyon yöntemi ile farklı fiber dokulu viskon iplikleri ve poli (EGDMA-N-VM) mikrokürelerinin, reaktif ve asit boyarmaddelerle boyama kosulları arastırılmıstır. Summufıx T-BGF ve Everzol Y-3RF ticari adıyla bilinen reaktif boyarmaddelerinin ve Acid Blue 9 asit boyarmaddenin 20?60 0C sıcaklıkları arasında, farklı pH, farklı tuz, soda ve yüzey aktif madde konsantrasyonlarında viskon 28/1,viskon 16/1 ve viskon 8/1 üzerine adsorbsiyonu incelenmistir. Ortam sıcaklıgının yükselmesi boyarmadde moleküllerinin iplikler ve polimer mikroküreleri üzerinde tutunmasını arttırmaktadır. Bu da bize boyarmaddelerin yüksek sıcaklıklarda adsorban madde üzerinde daha etkili oldugunu göstermektedir. Ayrıca çözelti pH'sı düstükçe yani H+ konsantrasyonu arttıkça çözeltideki boyarmadde miktarının azaldıgı ve reaktif boyarmaddelerin asidik ortamda parçalandıgı belirlenmistir. Yüksek tuz ve soda konsantrasyonlarında, boyarmadde moleküllerinin yüzeye tutunmaları belli bir konsantrasyona kadar artmakta, bu konsantrasyondan sonra sabit kalmaktadır. Yüzey aktif madde konsantrasyonu artısı, yüzey gerilimini düsürmekte ve boyarmadde moleküllerinin adsorbsiyonlarını arttırmaktadır. Poli (EGDMA-N-VM) mikroküreleri üzerinde yapılan boyarmadde çalısmalarımızda, 20?50 0C sıcaklıkları arasında farklı pH ve farklı iyonik siddetlerde boyarmadde moleküllerinin mikroküreler üzerine kimyasal olarak tutunması incelenmistir. Ayrıca çözgenin boyarmaddeler üzerindeki fizikokimyasal etkileri de arastırılmıstır. Yüksek sıcaklıklarda çözeltideki boyarmadde miktarının azaldıgı gözlenmistir ki bu da bize boyarmadde adsorbsiyonunun endotermik nitelikli oldugunu göstermistir. Ortamın iyonik siddeti arttıkça çözelti ortamındaki boyarmadde miktarı artmaktadır. Çözgen ortamı olarak su ve su + %10 etil alkol kullanılmıstır. Su ortamında boyarmaddelerin poli(EGDMA-N-VM) mikrokürelerine daha çok adsorblandıgı belirlenmistir. Sonuç olarak, boyarmadde moleküllerinin adsorban yüzeyine tutunmalarının, yüzey gerilimine, yüzey gerilimini etkileyen faktörlere ve boyarmadde moleküllerinin difüzyonuna baglı oldugunu tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In our work, the conditions of dying different cellulose fiber and poli (EGDMA-NV M) microspheres with reactive and acid dyes are investigated by adsorption method. The reactive dyes Summufıx T-BGF, Everzol Y-3RF and acid dye Acid Blue 9?s adsorption are examined between 20?60 0 C with different pH, different concentration of alcali, salt and surface actıve substance on fiber V 28/1, V 16/1, V 8/1. We found out that, The amount of dye in the solution decreases at high temperature and this shows us that the adsorption of dye is endotermic. Moreover, as the pH of solution ? media decreases, i.e. as the H+ concentration of that increases, it has been determined that the adsorption of dye increases. The reactive dye is hydrolised in asidic media. When the concentration of alcali and salt increases, the adsorption of dye increases to a certain point and then it is setted. The increase of surface active substance concentration also increases the adsorption of dye. So, surface tension decrease. The dye?s adsorption is examined between 20?50 0C with different pH and different ionic strength on poli ( EGDMA-N-VM) microspheres in our work. And the effect of solvent on dye adsorption is also investigated. The increase of temperature increases the adsorption of dye and this shows us that the adsorption is endotermic. When the ionic strength of media increases, the adsorption of dye decreaese. The water and water + % 10 ethyl alcohol are used as different solution media. The dye adsorbs on microspheres more in water media than in water + %10 ethyl alcohol media. As a result, The hold of dye molecules on adsorbent depends on the diffusion of dye molecules, the surface tension of adsorbent and the factors which effect surface tension.