Comparision of chlorination and UV irridation in waste water
Atık su arıtımında klorlama ile UV dezenfeksiyonu karşılaştırılması
  1. Tez No: 202408
  2. Yazar: DENİZ ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEN TÜRKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: chlorinization, adsorbable organic halogens, domestic wastewater, klorlama, adsorblanabilir organik halojenür, evsel atıksu
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Disinfection of wastewater which is the last step of treatment is one of the most important step in wastewater treatment. Till recent years, both drinking water treatment and wastewater treatment, chlorination is most the most important disinfection method but it is determined that chlorination causes harmful effects both human and environment health and from this causes increasing of investigations and improving about alternative and environment-friendly disinfection methods. Ultraviolet (UV) disinfection is one of the widespread of these alternative and environment-friendly disinfection methods With in this thesis, comparison of chlorination with sodium hypochlorite and UV process was investigated with some parameters. Both processes were compared with parameters BOD, COD, pH, AOX. The effluent water from domestic wastewater treatment plant was applied to chlorination and UV process. When BOD and COD removal rates were investigated, it was seen that the performance of both disinfection systems were almost same. When pH values were investigated it was seen that pH values in chlorination with sodium hypochlorite increased but pH values in UV process did not change significantly. The important difference between two processes could be seen at parameter Adsorbable Organic Halogens (AOX). In chlorination with sodium hypochlorite process AOX values increase too much but in UV process there was no increase in AOX values. As a result of study it can be said that UV disinfection is more environment-friendly process than chlorination with sodium hypochlorite
Özet (Çeviri)
Atıksu arıtımında en önemli islemlerden biri en son basamak olan dezenfeksiyon islemidir. Son yıllara kadar gerek atıksu gerekse içme suyu arıtımında kullanılan en önemli dezenfeksiyon yöntemi olan klorlamanın, gerek insan gerekse çevre saglıgına önemli zararlar verdiginin belirlenmesi alternatif ve daha çevre dostu dezenfeksiyon yöntemlerinin arastırılmasına ve gelistirilmesine neden olmustur. Ultraviyole (UV) dezenfeksiyonu bu alternatif ve çevre dostu yöntemlerin en çok kullanılanlarından bir tanesidir. Bu tez kapsamında evsel atıksu arıtımında sodyum hipoklorit ile klorlama ile ultraviyole prosesinin belli parametreler üzerinden karsılastırılması incelenmistir. 1ki proses KOI, BOI, AOX, pH parametreleri açısından karsılastırılmıstır. Evsel atıksu arıtma tesisinden alınan çıkıs suyu klorlama ve UV prosesinden geçirilmistir. KOI ve BOI giderimleri incelendiginde iki prosesin verimlerinin yakın oldugu görülmüstür. Ph degerleri incelendiginde sodyum hipoklorit ile klorlama prosesinin pH degerini yükselttigi buna karsın UV prosesinin pH parametresinde fazla degisime neden olmadıgı görülmüstür. 1ki proses arasındaki en önemli farkın Adsorblanabilir Organik Halojenürler (AOX) parametresinde oldugu ortaya çıkmıstır. Sodyum hipoklorit ile klorlama prosesinde AOX degerinin oldukça yüksek olmasına karsın UV prosesinde bu degerin çok düsük oldugu görülmüstür. Çalısma sonucunda UV ile dezenfeksiyon prosesinin sodyum hipoklorit ile dezenfeksiyona göre daha çevre dostu bir islem oldugu söylenebilmektedir.