Portland çimentosu kompozisyonunun akışkanlaştırıcı katkı performansına etkisi
Effect of composition of portland cement on the performance of superplasticizer admixture
- Tez No: 202424
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMBİZ RAMYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süperakışkanlaştırıcı, çimento, çimento-süperakışkanlaştırıcı uyumu, Marsh hunisi, mini çökme, kıvam kaybı, basınç dayanımı, Superplasticizer, cement, cement-superplasticizer compatibility, Marsh funnel, mini slump, loss of consistency, compressive strength
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Yapı Malzemesi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Günümüzde süperakışkanlaştırıcı katkılar, hazır beton endüstrisinin vazgeçilmez unsuru haline gelmiştir. Bu çalışmada, süperakışkanlaştırıcı katkıların çimentonun özelliklerine bağlı olarak gösterdikleri performansın belirlenmesi amaçlanmış; çimento ile süperakışkanlaştırıcı katkı arasındaki etkileşimin, başlangıç akışkanlığı ve kıvam kaybını nasıl etkilediği konusuna açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Deneysel çalışmada, Türkiye'nin çeşitli çimento fabrikalarından temin edilen 18 adet CEMI 42,5, 1 adet SDÇ 32,5 ve 1 adet BPÇ 42,5 tipi çimento ve farklı firmalarca üretilmiş 4 adet naftalin sülfonat esaslı süperakışkanlaştırıcı katkı kullanılmıştır. Hazırlanan hamur karışımları üzerinde ?Marsh Hunisi? ve ?Mini Çökme? deneyleri yapılarak akış süresi ve yayılma değerleri elde edilmiştir. Beton karışımları tek katkı ile hazırlanmış; taze karışımlarda çökme, çökme kaybı ve hava içeriği; sertleşmiş betonda ise farklı yaşlardaki basınç dayanımı belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde başlangıç akışkanlığının, çimentonun C3A/Na2Oeşdeğeri oranı ve C4AF miktarı ile ilgili olduğu görülmüştür. C3A/Na2Oeşdeğeri oranının artışı akış sürelerinin azalmasına yol açarken, C4AF oranının artışı akış sürelerinin artmasına yol açmıştır. Süperakışkanlaştırıcı özelliklerinin başlangıç akışkanlığı üzerindeki etkisinin, çimento kaynaklı etkilere göre çok önemsiz mertebede olduğu görülmüştür. Kıvam kaybı ise hem çimento hem de süperakışkanlaştırıcıların özelliklerine bağlı olarak değişkenlik göstermiştir. C3A/Na2Oeşdeğeri oranının göreceli olarak yüksek değerler alması kıvam kayıplarını azaltmıştır. Ayrıca, çimento hamuru ve beton deneyi verileri arasında, başlangıç akışkanlığı açısından çok iyi bir korelasyon olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Nowadays, superplasticizer admixtures have become one of the major ingredients of concrete in ready-mixed concrete industry. In this study, it was aimed to determine the performance of superplasticizer admixtures, which in turn depends on the properties of cement. Thus, the effect of cement-superplasticizer interaction on the initial fluidity and the loss of consistency was investigated. In the experimental study, 18 ordinary Portland cements CEMI 42.5 (from 18 cement plants), a sulfate resistant cement SDÇ 32.5, a white Portland cement BPÇ 42.5 and 4 different naphthalene sulfonate based superplasticizer admixtures were used. Flow time and flow diameter values of cement pastes were determined from ?Marsh Funnel? and ?Mini Slump? tests, respectively. Concrete mixtures were prepared using only one of the admixtures. The slump, slump loss and air content of fresh mixtures as well as the compressive strength of hardened concrete at different ages were determined. It was concluded that, the initial fluidity of the paste was affected by the C3A/Na2Oequivalent ratio and C4AF content of the cement. Increasing in the C3A/Na2Oequivalent ratio reduced the flow time while increasing in C4AF content increased the flow time. It was also clearly observed that the effect of properties of superplasticizer on the initial fluidity is negligible compared to that of cement. However, the properties of both cement and superplasticizer were found to be effective on the loss of consistency of the mixtures. Relatively higher C3A/Na2Oequivalent ratio of cement reduced the loss of consistency. It should also be noted that there is a good correlation between the initial fluidity of the pastes and concrete mixtures.